Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kapsalon, czyli kurczak gyros zapieczony z frytkami

Opis wykonania

Moja rodzinka zwariowała na jego punkcie, mąż co chwilę dopomina się tego dania. Jeśli chcemy przyrządzić drób, przepisy przychodzą z każdej strony, tyle ich jest. Kapsalon to w mojej kuchni nowość, którą wszystkim polecam!

Piersi z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Serek homogenizowany wymieszać z jogurtem naturalnym, czosnkiem i solą do smaku. Z liści kapusty pekińskiej wykroić twarde części i resztę pokroić w paseczki. Pomidora, ogórek zielony i ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim wcześniej przyprawionego kurczaka. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Do formy jednorazowej do zapiekania (keksówki) na spód ułożyć frytki a na to mięso z kurczaka. Zapiec w piekarniku 15-20 minut w 180 st C. Następnie od razu po wyjęciu z piekarnika posmarować sosem czosnkowym, na to ułożyć plastry pomidora, ogórka zielonego i ogórka konserwowego oraz piórka cebuli. Wszystko przykryć pokrojoną kapustą pekińską. Podawać od razu po przygotowaniu.