Kapsalon, czyli kurczak gyros zapieczony z frytkami
4 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Kapsalon, czyli kurczak gyros zapieczony z frytkami
Kapsalon, czyli kurczak gyros zapieczony z frytkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kapsalon, zwany zapiekanką gyros z frytkami, jest daniem typu fast – food, jednak przyrządzone według naszego przepisu, jest daniem, które nie dostarczy nam nadmiaru zbędnych kalorii. Od czego zaczynamy?
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki, aby przeszła smakami.
Sos przygotowujemy przeciskając czosnek przez praskę i mieszając go z jogurtem oraz solą. Kapustę pekińską kroimy w paski, cebulę w piórka, a pozostałe warzywa – w plastry. Podsmażamy kurczaka na dwóch łyżkach oleju, w tym czasie układamy frytki na spodzie naczynia, najlepiej keksówki.
Usmażonego kurczaka układamy na frytki. Zapiekamy w piekarniku 15–20 minut w 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosem, układamy warzywa i całość przykrywamy kapustą. Z wierzchu polewamy resztką sosu.
Kapsalona najlepiej jeść bezpośrednio z formy, ale można podzielić go na porcje i przełożyć na talerz. Jednak bez względu na formę podania, gwarantujemy, że ze względu na walory smakowe, danie to stanie się częstym gościem na kuchennym stole.
Komentarze