Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kapsalon, czyli kurczak gyros zapieczony z frytkami

Kapsalon, czyli kurczak gyros zapieczony z frytkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kto z nas nie lubi podróży, odkrywania nowych kultur, urokliwych miejsc oraz smaków? Takich osób nie znajdziemy wiele. Często jednak, mimo najszczerszych chęci, nie mamy możliwości wyjazdu. Nic jednak straconego! Przyrządzenie odpowiedniego dania, pomoże nam w odbyciu kulinarnej podróży nawet do najodleglejszych zakątków świata, a dziś udajemy się do usłanej tulipanami Holandii, przygotowując holenderski kapsalon.

Składniki

0,5 kg frytki
1 szt. cała pierś z kurczaka
180 g jogurt naturalny
2 ząbki czosnek
1 szt. pomidor
1 szt. zielony ogórek
4 szt. ogórek konserwowy
1 szt. mała czerwona cebula
1 szt. kapusta pekińska
1 łyżka sól
2 łyżka przyprawa do gyrosa

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
393 kcal
Tłuszcz
10.5 g
Węglowodany
51.7 g
Błonnik
20.3 g
Białko
7.7 g
Sól
3.8 g

Opis wykonania

Kapsalon, zwany zapiekanką gyros z frytkami, jest daniem typu fast – food, jednak przyrządzone według naszego przepisu, jest daniem, które nie dostarczy nam nadmiaru zbędnych kalorii. Od czego zaczynamy?

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki, aby przeszła smakami.

Sos przygotowujemy przeciskając czosnek przez praskę i mieszając go z jogurtem oraz solą. Kapustę pekińską kroimy w paski, cebulę w piórka, a pozostałe warzywa – w plastry. Podsmażamy kurczaka na dwóch łyżkach oleju, w tym czasie układamy frytki na spodzie naczynia, najlepiej keksówki.

Zobacz: płyty grzewcze.

Usmażonego kurczaka układamy na frytki. Zapiekamy w piekarniku 15–20 minut w 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosem, układamy warzywa i całość przykrywamy kapustą. Z wierzchu polewamy resztką sosu.

Zobacz: piekarniki.

Kapsalona najlepiej jeść bezpośrednio z formy, ale można podzielić go na porcje i przełożyć na talerz. Jednak bez względu na formę podania, gwarantujemy, że ze względu na walory smakowe, danie to stanie się częstym gościem na kuchennym stole.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo dobre danie :)