


Kto z nas nie lubi podróży, odkrywania nowych kultur, urokliwych miejsc oraz smaków? Takich osób nie znajdziemy wiele. Często jednak, mimo najszczerszych chęci, nie mamy możliwości wyjazdu. Nic jednak straconego! Przyrządzenie odpowiedniego dania, pomoże nam w odbyciu kulinarnej podróży nawet do najodleglejszych zakątków świata, a dziś udajemy się do usłanej tulipanami Holandii, przygotowując holenderski kapsalon.
Kapsalon, zwany zapiekanką gyros z frytkami, jest daniem typu fast – food, jednak przyrządzone według naszego przepisu, jest daniem, które nie dostarczy nam nadmiaru zbędnych kalorii. Od czego zaczynamy?
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki, aby przeszła smakami.
Sos przygotowujemy przeciskając czosnek przez praskę i mieszając go z jogurtem oraz solą. Kapustę pekińską kroimy w paski, cebulę w piórka, a pozostałe warzywa – w plastry. Podsmażamy kurczaka na dwóch łyżkach oleju, w tym czasie układamy frytki na spodzie naczynia, najlepiej keksówki.
Usmażonego kurczaka układamy na frytki. Zapiekamy w piekarniku 15–20 minut w 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosem, układamy warzywa i całość przykrywamy kapustą. Z wierzchu polewamy resztką sosu.
Kapsalona najlepiej jeść bezpośrednio z formy, ale można podzielić go na porcje i przełożyć na talerz. Jednak bez względu na formę podania, gwarantujemy, że ze względu na walory smakowe, danie to stanie się częstym gościem na kuchennym stole.