Zupa pomidorowa
Praktycznie wszyscy uwielbiają pomidorową. Charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą i lekki słodko-kwaśnym smakiem. Jest to druga, po rosole, tak bardzo lubiana polska zupa. Bardzo często gości na naszych stołach już od najmłodszych lat. Dla wielu intensywnie czerwona "pomidorówka" to wspomnienie dzieciństwa i kuchni mamy lub babci.
Z czym podawać pomidorową?
W przypadku pomidorowej najczęściej powstają dwa obozy - jedni wolą pomidorową z ryżem, a drudzy z makaronem. Słodko-kwaśna zupa doskonale smakuje również z kaszą, lanym ciastem. Jako dodatek do kremu pomidorowego sprawdzą się grzanki.
Czy istnieje idealny przepis na zupę pomidorową?
Jak w przypadku większości przepisów, nie ma tylko jednej wersji na zupę pomidorową. Baza na zupę jest doskonale znana, jednak każdy może dodać coś od siebie celem urozmaicenia lub wzmocnienia smaku. Miłośnicy pomidorowej mają swoje sprawdzone sposoby, by ich zupa była najsmaczniejsza. Każdemu smakować może inna wersja pomidorowej - gotowana na rosole, z koncentratu, z passaty, z pomidorów w puszce czy ze świeżych i przetartych pomidorów. Wykorzystane produkty i finalny smak zupy zależą od inwencji i kreatywności osoby gotującej.
Pomidorowa na diecie?
Podobnie jak inne warzywa, pomidory są niskokaloryczne. 100 g pomidorów to zaledwie 19 kcal. Dzięki temu zupa przygotowana na wywarze warzywnym jak najbardziej może być jedzona przez wszystkich, którzy dbają o dietę.