Zupa pomidorowa bez mięsa
4 porcje
Średnie
3 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa pomidorowa bez mięsa
Zupa pomidorowa bez mięsa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zanim zaczniesz – UWAGA: W sezonie letnim najlepiej wykorzystać świeże pomidory, uprzednio sparzając je, by pozbyć się skórki. Konieczne może być też nieznaczne wydłużenie czasu gotowania. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Jak zrobić zupę pomidorową bez mięsa?
Warzywa korzeniowe obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pozostałe elementy włoszczyzny umyj i pokrój. Cebulę obierz i opal nad płomieniem do zbrązowienia. Wszystkie warzywa umieść w garnku, dodaj lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy i zalej zimną wodą.
Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze esencjonalnego smaku (około 2 godziny). Dodaj pomidory i gotuj kolejne 20 minut.
Wyłów przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe). Zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji przy użyciu blendera. Na patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj wraz ze śmietaną do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Szukasz dobrego blendera? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne – wygodne przygotowywanie posiłków.
Gdy bulion warzywny będzie się gotował, ugotuj ryż lub makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zupa pomidorowa bez mięsa doskonale smakuje z dodatkiem ryżu lub makaronu, posypana obficie świeżą natką pietruszki. Możesz ją zaserwować również z grzankami lub groszkiem ptysiowym. To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i lekką, zdrową kolację.
Smacznego!
Więcej przepisów na zupy znajdziesz tutaj: Zupy
Porada Szefa
Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent.
Komentarze