Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa na wywarze warzywnym z pomidorami i pomarańczą. Zupy wegetariańskie to właśnie takie na bulionie warzywnym.

Składniki

duże cebule (po ok. 100 g)
3 łyżka stołowe oleju
niepryskana pomarańcza
duża puszka obranych pomidorów (ok. 800 g)
300 ml wywaru warzywnego
2 łyżeczka cukru
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
100 ml słodkiej śmietany
szczypiorek

Opis wykonania

Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. — Włożyć do dużej formy i zalać olejem. Nałożyć pokrywkę i dusić w podany sposób. Cienko obrać pomarańczę. Skórkę pociąć na cienkie paski i odstawić na bok. Wycisnąć sok.Pomidory, wywar warzywny, połowę soku i cukier dodać do cebuli. Gotować pod przykryciem w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Przetrzeć zupę. Dodać pozostały sok pomarańczowy i skórki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i śmietaną. Przed podaniem posypać pociętym szczypiorkiem. Sposób nastawiania: Duszenie: maks. moc mikrofalówki, ok. 3 minut. Gotowanie: Mikrofalówka 600 W, 13-18 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych