ZUPA POMIDOROWA z PESTO i KOZIM SEREM
4 porcje
Średnie
Zupa pomidorowa nie musi być nudna. Oto moja wersja pomidorówki, która nie dość, że intrygująco wygląda, to znakomicie smakuje.
Składniki
1000 g Pomidory sparzone, bez skóry i nasion
100 ml Bulion warzywny lub drobiowy
2 szt. Ząbki czosnku
2 szt. Szalotka lub biała cebula
1 łyżka oliwa
1 szczypta sól
1 szczypta Pieprz
1 szczypta cukier
2 łyżka sok z cytryny
Pół pęczka bazylii
Pół pęczka pietruszki
3 łyżka Orzechy włoskie
2 łyżka Parmezan tarty
5 łyżka Oliwa do pesto
100 g Kozi ser
ZUPA POMIDOROWA z PESTO i KOZIM SEREM
ZUPA POMIDOROWA z PESTO i KOZIM SEREM
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bazylię i pietruszkę umyć, oberwać łodyżki i pokroić same listki. Wrzucić do miski blendera wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, uprażonymi orzechami włoskimi, parmezanem i oliwą. Składniki zmiksować na ziarnistą masę i posolić.
Cebule i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać krojone pomidory i bulion. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Zupę wlać do ogrzanych szklanek, na wierzch położyć pesto i pokruszony kozi ser.
Komentarze