Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ryżem

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ryżem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Intensywnie pomidorowa, pachnąca majerankiem i sycąca wielce. W sezonie pomidorowym idealna na obiad!

Składniki

210 g ciecierzyca
60 ml ryż basmati
1 łyżka oliwa
1 szt. szalotka
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranek
1 szczypta mielony kumin
1 szczypta mielona kolendra
850 ml wywaru warzywnego
300 ml przecier pomidorowy lub zmiksowane dojrzałe pomidory bez skórki i nasion
1 garść posiekana natka pietruszki

Opis wykonania

W garnku na oliwie szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Dorzucamy odcedzoną ciecierzycę oraz ryż i podsmażać ciągle mieszając. Wlewamy gorący wywar. Całość zagotowujemy, pyrkoczemy przez ok. 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy lub zmiksowane pomidory i gotujemy kolejne 20 minut. Podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super pomysł na przemycenie ciecierzycy do dania! Przetestowane i polecam :)