Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarta z farszem z dyni, leśnych grzybów i pora. Dania wegetariańskie potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem :)

Składniki

Ciasto na tartę:
1 szklanka mąki
125 g zimnego masła
1/2 łyżeczka soli
50 ml zimnej wody
Farsz do tarty:
50 dkg dyni
30 dkg grzybów leśnych (podgrzybki i prawdziwki)
mały por
250 ml bardzo gęstego jogurtu
250 ml śmietany 18%
jaja
przyprawy (sól, pieprz świeżo mielony, gałązka rozmarynu, dwie gałązki pietruszki)

Opis wykonania

Ciasto zagnieć i włóż na pół godziny do lodówki. Wszystkie składniki tarty przygotuj oddzielnie. Dynię pokrój w kostkę (ok. 1 cm), posól, popieprz, dopraw rozmarynem, skrop oliwą i piecz w piekarniku pół godziny. Grzyby leśne duś, dodając posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.

Pora poszatkuj i zeszklij na maśle. Wszystkie składniki ułóż na tarcie, która została wcześniej podpieczona przez 10 minut w temp. 180°C – por i naprzemiennie dynię z grzybami. Całość zalej masą z jogurtu, śmietany i jajek, która po upieczeniu będzie delikatną pianką, kryjącą jesienne smaki.

Piecz pół godziny w temp. 180°C, w piekarniku z termoobiegiem. Podawaj na liściach roszponki i rukoli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych