Tarta z dynią i grzybami leśnymi
4 porcje
75 min
Średnie
Składniki
Tarta z dynią i grzybami leśnymi
Tarta z dynią i grzybami leśnymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto zagnieć i włóż na pół godziny do lodówki. Wszystkie składniki tarty przygotuj oddzielnie. Dynię pokrój w kostkę (ok. 1 cm), posól, popieprz, dopraw rozmarynem, skrop oliwą i piecz w piekarniku pół godziny. Grzyby leśne duś, dodając posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.
Pora poszatkuj i zeszklij na maśle. Wszystkie składniki ułóż na tarcie, która została wcześniej podpieczona przez 10 minut w temp. 180°C – por i naprzemiennie dynię z grzybami. Całość zalej masą z jogurtu, śmietany i jajek, która po upieczeniu będzie delikatną pianką, kryjącą jesienne smaki.
Piecz pół godziny w temp. 180°C, w piekarniku z termoobiegiem. Podawaj na liściach roszponki i rukoli.
Komentarze