Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Suflet z suszonych grzybów, kurek i serka mascarpone.

Składniki

5 g suszonych grzybów (np. lejkowiec dęty lub borowik)
150 g kurek lub pieczarek brązowych
mała szalotka
1 łyżka masła
100 ml mleka
100 g mascarpone
jaja
sól, czarny pieprz
1 szczypta gałki muszkatołowej
gałązki majeranku
nieco masła i bułki tartej do foremek

Opis wykonania

Grzyby suszone namoczyć w dużej ilości wody na 20 minut. Dobrze odcisnąć i grubo posiekać. Świeże grzyby posiekać na równe, małe kostki. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na gorącym maśle na jasny kolor na średnim ogniu. Ustawić wyższy stopień mocy grzania. Dodać grzyby i mocno podsmażyć. Gdy puszczą sok odparować go całkowicie. Odstawić w chłodne miejsce.

W misce dobrze rozmieszać mleko, mascarpone i jaja. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Majeranek drobno posiekać i dodać wraz ze schłodzonymi grzybami. Dobrze natłuścić cztery foremki lub niezbyt duże filiżanki (150 ml) i posypać tarta bułką. Masę grzybową wkładać do wysokości 1/2 cm od brzegu. Wstawić do perforowanego pojemnika do gotowania. Gotować zgodnie z przepisem, aż masa będzie twarda przy dotknięciu. foremek. Przed podaniem odstawić jeszcze na 10 minut. Suflety okroić nożem wokół krawędzi foremek i ostrożnie wyłożyć.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 15 minut.

Wskazówka: suflety należy podawać z pieczonymi grzybami lub listkami sałaty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych