Jesienny suflet grzybowy
4 porcje
Średnie
Składniki
Jesienny suflet grzybowy
Jesienny suflet grzybowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby suszone namoczyć w dużej ilości wody na 20 minut. Dobrze odcisnąć i grubo posiekać. Świeże grzyby posiekać na równe, małe kostki. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na gorącym maśle na jasny kolor na średnim ogniu. Ustawić wyższy stopień mocy grzania. Dodać grzyby i mocno podsmażyć. Gdy puszczą sok odparować go całkowicie. Odstawić w chłodne miejsce.
W misce dobrze rozmieszać mleko, mascarpone i jaja. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Majeranek drobno posiekać i dodać wraz ze schłodzonymi grzybami. Dobrze natłuścić cztery foremki lub niezbyt duże filiżanki (150 ml) i posypać tarta bułką. Masę grzybową wkładać do wysokości 1/2 cm od brzegu. Wstawić do perforowanego pojemnika do gotowania. Gotować zgodnie z przepisem, aż masa będzie twarda przy dotknięciu. foremek. Przed podaniem odstawić jeszcze na 10 minut. Suflety okroić nożem wokół krawędzi foremek i ostrożnie wyłożyć.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 15 minut.
Wskazówka: suflety należy podawać z pieczonymi grzybami lub listkami sałaty.
Komentarze