

Zupa krem z batata i grzybów suszonych
Dzień wcześniej zalewamy grzyby 2 szklankami wody. W dużym garnku, najlepiej z podwójnym dnem, rozgrzewamy olej lub oliwę, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, dusimy przez około 3 min. Dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w dużą kostkę, odsączone grzyby (wodę z grzybów zachowujemy) Dusimy około 5 min. Dodajemy bulion,wodę z grzybów* liść laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Odlewamy część wywaru do osobnego naczynia. Liść laurowy wyjmujemy. Warzywa blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodając wywar do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przyprawiamy pieprzem, solą, gałką i cynamonem do smaku. Podajemy z podprażonymi pestkami z dyni, śmietanką oraz natką pietruszki. Porcja dla około 4 osób. * nie wlewamy wody z grzybów do końca ponieważ często na dnie zostają śladowe ilości piasku, których nie chcemy w swojej zupie ;)