Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa krem z batata i grzybów suszonych

Zupa krem z batata i grzybów suszonych
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa krem z batata i grzybów suszonych

Składniki

1 szt. Batat duży
1 szt. Marchewka średnia
1 szt. Korzeń pietruszki średni
1 łodyga szt. Seler naciowy
1 garść Suszone prawdziwki
3 l Bulion warzywny lub mięsny
1 garść Pestki z dyni
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Sól
1 szczypta Papryka słodka mielona
1 szt. Liść laurowy
1 szczypta Cynamon
1 szczypta Gałka muszkatałowa
1 szt. Cebula mała
2 łyżka Olej lub oliwa z oliwek
Czosnek
2 łyżka Natka pietruszki
4 łyżka Śmietanka do zupy 12%

Opis wykonania

Dzień wcześniej zalewamy grzyby 2 szklankami wody. W dużym garnku, najlepiej z podwójnym dnem, rozgrzewamy olej lub oliwę, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, dusimy przez około 3 min. Dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w dużą kostkę, odsączone grzyby (wodę z grzybów zachowujemy) Dusimy około 5 min. Dodajemy bulion,wodę z grzybów* liść laurowy, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Odlewamy część wywaru do osobnego naczynia. Liść laurowy wyjmujemy. Warzywa blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodając wywar do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przyprawiamy pieprzem, solą, gałką i cynamonem do smaku. Podajemy z podprażonymi pestkami z dyni, śmietanką oraz natką pietruszki. Porcja dla około 4 osób. * nie wlewamy wody z grzybów do końca ponieważ często na dnie zostają śladowe ilości piasku, których nie chcemy w swojej zupie ;)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Uwielbiam batat. Jestem ciekaw tego przepisu