Fit i zdrowo – tak minął rok w Akademii Smaku Bosch

Kilkunastu uczestników miało okazję gotować z ekspertami. Jak było? Czytajcie dalej!

Centrum Domowych Inspiracji Bosch znowu otworzyło swoje podwoje dla najaktywniejszych czytelników Akademii Smaku oraz inspiratorów – Jacka Bilczyńskiego i Tomasza Lacha.

Przez cały rok dostawaliśmy od naszych czytelników przepisy na zdrowe, smaczne, ale i proste dania. Najciekawsze z nich zostały wybrane przez nasze Kolegium Redakcyjne, a następnie przygotowane podczas warsztatów w Centrum Domowych Inspiracji – showroomie marki Bosch w Warszawie. Wraz z Jackiem Bilczyńskim, Tomkiem Lachem oraz kilkunastoma wybranymi w konkursie osobami stworzyliśmy dwa menu – dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale prosto oraz dla tych, którzy przez intensywne uprawianie sportu chcą cieszyć się pełnowartościowym i łatwym posiłkiem.

W drużynie Jacka mówimy NIE drastycznym dietom. I proponujemy łatwe dania!

Warsztaty, jak i cała tegoroczna Akademia przebiegały pod hasłem „Zmieniamy kuchnię na dobre”. Dla każdego z nas oznacza to coś innego. Dla Jacka Bilczyńskiego to wprowadzanie pewnych nawyków, czyli drobnych zmian, które pozostaną z nami na dłużej. – Do posiłków dodajemy te elementy, które będą służyły naszej sylwetce i zdrowiu – wyjaśniał podczas warsztatów dietetyk i coach. – Bardzo często spotykam z twierdzeniem, że aby zadbać o swoje ciało, musimy drastycznie zmienić swoją kuchnię i żywienie, czyli wprowadzić dietę. To jest mit! Musimy pamiętać, że jedzenie ma nam przede wszystkim służyć i być smaczne. Warto postawić na drobne korekty naszego żywienia – to często wystarcza, by zadbać o ciało, zdrowie i umysł.

Jacek nie szczędził uczestnikom praktycznych rad ze swojego bogatego sportowego doświadczenia. Drobna zmiana dla osób, które chcę aktywnie ćwiczyć to przede wszystkim odpowiednie nawadnianie organizmu. Druga rzecz to lokalne i sezonowe warzywa i owoce, których w naszym żywieniu bardzo często brakuje, a to doskonałe źródło antyoksydantów. Trzeci element, jaki proponuje wprowadzić do swojego życia Jacek, to wykorzystywanie niskoprzetworzonej żywności. – Wiem, że czasem takie gotowanie wymaga trochę więcej czasu, ale z dobrym sprzętem idzie to naprawdę szybko. Przy okazji uczymy się i budujemy swoją świadomość w zakresie odżywiania się – przekonywał Jacek.

W imię zasad, którymi kierował się w swoich przepisach Jacek, publikując je na portalu Akademia Smaku, uczestnicy warsztatów przygotowali m.in. kaszę jaglaną z dynią i kotlecikami drobiowymi, omlet z warzywami i grzybami czy odżywczego szejka.

Tomek stawia na lokalność i domowy smak!

Drugą drużyną dowodził znany już z poprzednich edycji Tomasz Lach, autor bloga Zajadam.pl. Nasz bloger skupił się w swoich przepisach na lokalnych i przede wszystkim prostych przepisach. Przy tym stole można było puścić wodze fantazji i kulinarnej intuicji – sam kucharz namawiał do tego swoich podopiecznych. – Dla mnie zmiana na dobre w kuchni to na przykład możliwość wykorzystania nowego składnika w przepisie czy zmiana techniki przygotowywania posiłków – na przykład smażenie zamienić na pieczenie! To mała zmiana, która ma ogromny wpływ na nasze zdrowie – przekonywał podczas warsztatów.

Przez cały rok nasz bloger udowadniał, że sezonowe, polskie i świeże produkty to doskonałe składniki do łatwych i przepysznych posiłków. Jedyne, co trzeba wiedzieć to jak szybko i sprytnie połączyć je ze sobą. A to już zapewniają liczne porady Tomka, które publikował w ciągu całego roku na portalu.

Ekipa Tomka postawiła na łatwe danie, na których widok ślinka cieknie. Znalazły się wśród nich szybkie orzechowe curry z kurczaka, naleśniki dyniowe nadziewane karmelizowanymi w piekarniku warzywami oraz ziołowa focaccia z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

Najlepsze zmiany, jakie warto wprowadzić w swoim życiu

W walce z czasem, ogniem i ilością przepisów, udało się podpytać samych uczestników, czym dla nich jest zmiana kuchni na dobre. Dla zdecydowanej większości zmiany powinny dotyczyć świadomości wybieranych produktów oraz technik gotowania. – Według mnie zmiana kuchni na dobre to włączanie w nią pełnowartościowych i ekologicznych składników, które dają organizmowi dużo wartości odżywczych oraz komponowanie dań w sposobów kreatywny, odkrywanie nowych smaków oraz zmienianie tradycyjnej kuchni w coś nowego – zdradziła nam Justyna Kopka, jedna z uczestniczek.

Takie podejście potwierdza również Filip Turowski, bloger i podróżnik: – Dla mnie to dwie rzeczy. Po pierwsze, wprowadzanie dobrych, jak najmniej przetworzonych składników, po drugie – zabawa, czyli próbowanie nowych smaków i aromatów. Przyznaje jednak, że są rzeczy, które pozostają niezmienne. – Na przykład stały zestaw przypraw, które przywożę z różnych części świata.

Czy technologia to również element zmian, na które warto postawić w swojej kuchni? Zdecydowanie, co podkreślało wielu z uczestników. – Zmiany, jakie warto wprowadzać w sztuce gotowania to przede wszystkim dobór odpowiednich sprzętów – mówiła nam Karolina Smyk. Wtóruje Marita Górska: – Technika idzie do przodu i ułatwia nam gotowanie, co wprowadza dużo zabawy w kuchni.

Kulinarne wydarzenie w Centrum Domowych Inspiracji zwieńczyło jako zawsze wspólne delektowanie się przygotowanymi daniami. – Z warsztatów wychodzę z nowymi przepisami i pomysłami na dania, które chętnie powtórzę u siebie w domu, ponieważ są bardzo kreatywne – powiedziała nam na pożegnanie jedna z uczestniczek.