Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Naleśniki dyniowe nadziewane karmelizowanymi warzywami

Opis wykonania

Znudziły Ci się tradycyjne naleśniki?

Do ciasta na naleśniki dodaj puree z dynią, a farsz przygotuj z karmelizowanych warzyw pieczonych w piekarniku.

Opis przygotowania:

Warzywa:

  1. Cebulę pokrój w ćwiartki lub ósemki, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem czosnku) pokrój w małą kostkę.
  2. Umieść na blaszce pokrojone warzywa i cała główkę czosnku. Dodaj przyprawy, oliwę i całość dobrze wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla lub termoobiegu. Piecz aż warzywa zmiękną i się zarumienią.
  3. Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj sos sojowy, syrop klonowy i sok cytryny, zamieszaj i wstaw do piekarnika na 4 minuty. Warzywa gotowe!

Naleśniki:

  1. Do miski przesiej mąkę na naleśniki i dodaj przyprawy - sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlej mleko, dodaj puree z dyni, jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.  Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
  2. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron.
  3. Naleśniki podawaj z gorącymi warzywami. W zależności od rozmiaru naleśnika może być on zawinięty w rulon, złożony na pół, lub kopertę.