Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naleśniki dyniowe nadziewane karmelizowanymi warzywami

Naleśniki dyniowe nadziewane karmelizowanymi warzywami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Znudziły Ci się tradycyjne naleśniki? Wypróbuj nasz nowy przepis!

Składniki

1 mała dynia
1 cukinia
10 sztuk pomidorów koktajlowych
1 cebula
1 główka czosnku
2 dojrzałe gruszki
2-4 śliwki
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki syropu klonowego
Sok z cytryny
Przyprawy: zioła prowansalskie, kolendra kurkuma, cynamon, imbir, kardamon
Świeży tymianek
Sól i pieprz do smaku
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka (plus trochę wody, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
1/4 szklanki puree z dyni
1 jajko
Szczypta soli i cukru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
Olej do smażenia

Opis wykonania

Do ciasta na naleśniki dodaj puree z dynią, a farsz przygotuj z karmelizowanych warzyw pieczonych w piekarniku.

Opis przygotowania:

Warzywa:

  1. Cebulę pokrój w ćwiartki lub ósemki, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem czosnku) pokrój w małą kostkę.

  2. Umieść na blaszce pokrojone warzywa i całą główkę czosnku. Dodaj przyprawy, oliwę i całość dobrze wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla lub termoobiegu. Piecz, aż warzywa zmiękną i się zarumienią.

  3. Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj sos sojowy, syrop klonowy i sok cytryny, zamieszaj i piecz po raz kolejny przez 4 minuty. Warzywa gotowe!

Naleśniki:

  1. Do miski przesiej mąkę na naleśniki i dodaj przyprawy – sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlej mleko, dodaj purée z dyni, jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  2. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron.

  3. Naleśniki podawaj z gorącymi warzywami. W zależności od rozmiaru naleśnika może być on zawinięty w rulon, złożony na pół, lub kopertę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych