Naleśniki dyniowe nadziewane karmelizowanymi warzywami
2 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Naleśniki dyniowe nadziewane karmelizowanymi warzywami
Naleśniki dyniowe nadziewane karmelizowanymi warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do ciasta na naleśniki dodaj puree z dynią, a farsz przygotuj z karmelizowanych warzyw pieczonych w piekarniku.
Opis przygotowania:
Warzywa:
-
Cebulę pokrój w ćwiartki lub ósemki, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem czosnku) pokrój w małą kostkę.
-
Umieść na blaszce pokrojone warzywa i całą główkę czosnku. Dodaj przyprawy, oliwę i całość dobrze wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla lub termoobiegu. Piecz, aż warzywa zmiękną i się zarumienią.
-
Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj sos sojowy, syrop klonowy i sok cytryny, zamieszaj i piecz po raz kolejny przez 4 minuty. Warzywa gotowe!
Naleśniki:
-
Do miski przesiej mąkę na naleśniki i dodaj przyprawy – sól, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlej mleko, dodaj purée z dyni, jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
-
Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Chochelką wlewaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z obu stron.
-
Naleśniki podawaj z gorącymi warzywami. W zależności od rozmiaru naleśnika może być on zawinięty w rulon, złożony na pół, lub kopertę.
Komentarze