Smażony łosoś z salsą z bobu
4 porcje
25 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Smażony łosoś z salsą z bobu
Smażony łosoś z salsą z bobu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Surowy bób wrzuć do osolonego i posłodzonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Zwykle wystarczy ok. 15 minut – ale koniecznie spróbuj jednej fasolki, żeby się upewnić, czy bób jest gotowy.
Do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, pół ząbka czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz, a także sporą ilość świeżego koperku – bardzo dobrze pasuje on do łososia. Całość zmiksuj dokładnie na gładki sos.
Tak przygotowany sos wymieszaj z bobem i pokrojonymi w kostkę pomidorkami.
Łososia posól, oprósz pieprzem i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.
Rybę smaż na mocno rozgrzanej patelni z jednej strony, do czasu aż ¾ kawałka łososia się zetnie, a następnie obróć i jeszcze kilkadziesiąt sekund smaż z drugiej strony.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Na talerzu serwuj porcję łososia i solidną ilość kolorowej salsy.
Komentarze