Smażony łosoś z salsą z bobu
![Smażony łosoś z salsą z bobu](https://akademiasmaku.pl/storage/7352/conversions/smazony-losos-z-salsa-z-bobu-4520-single.webp)
4 porcje
25 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Smażony łosoś z salsą z bobu
Smażony łosoś z salsą z bobu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8755/conversions/sy9xXp92LURZnH-thumb.webp)
Surowy bób wrzuć do osolonego i posłodzonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Zwykle wystarczy ok. 15 minut – ale koniecznie spróbuj jednej fasolki, żeby się upewnić, czy bób jest gotowy.
Do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, pół ząbka czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz, a także sporą ilość świeżego koperku – bardzo dobrze pasuje on do łososia. Całość zmiksuj dokładnie na gładki sos.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8756/conversions/vzxSumxOoljD7n-thumb.webp)
Tak przygotowany sos wymieszaj z bobem i pokrojonymi w kostkę pomidorkami.
Łososia posól, oprósz pieprzem i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.
Rybę smaż na mocno rozgrzanej patelni z jednej strony, do czasu aż ¾ kawałka łososia się zetnie, a następnie obróć i jeszcze kilkadziesiąt sekund smaż z drugiej strony.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8757/conversions/ZBVxFGqStJ2Bzh-thumb.webp)
Na talerzu serwuj porcję łososia i solidną ilość kolorowej salsy.
Komentarze