Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Smażony łosoś z salsą z bobu

Opis wykonania

Truskawki, szparagi, dynia czy bób to największe skarby, jakie możecie znaleźć na sklepowych półkach. Szkoda tylko, że sezon na nie nie trwa przez okrągły rok! ;) Ja osobiście bób uwielbiam i mogę jeść ugotowany w wodzie bez żadnych dodatków. Żeby nie było nudno robię z niego pasty kanapkowe, używam jako składnika sałatek, czy jako bazy do pełnej smaków salsy. I właśnie taka salsa z bobem w roli głównej, w parze z idealnie usmażonym łososiem stworzy danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja.

Smażony łosoś z salsą z bobu - krok 1

Surowy bób wrzuć do osolonego i posłodzonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Zwykle wystarczy ok. 15 minut - ale koniecznie spróbuj jednej fasolki, żeby się upewnić, czy bób jest gotowy.

Do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, pół ząbka czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz, a także sporą ilość świeżego koperku - koperek bardzo dobrze pasuje do łososia. Całość zmiksuj dokładnie na gładki sos.

Smażony łosoś z salsą z bobu - krok 2

Tak przygotowany sos wymieszaj z bobem i pokrojonymi w kostkę pomidorkami.

Łososia posól, oprósz pieprzem i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.

Rybę smaż na mocno rozgrzanej patelni z jednej strony, do czasu aż ¾ kawałka łososia się zetnie, a następnie obróć i jeszcze kilkadziesiąt sekund smaż z drugiej strony.

Smażony łosoś z salsą z bobu - krok 3

Na talerzu serwuj porcję łososia i solidną ilość kolorowej salsy.