Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Schab pieczony to idealny pomysł na rodzinne spotkanie, uroczystość czy spotkanie świąteczne. Można podawać na ciepło albo na zimno, zamiast tradycyjnych wędlin. Pysznie smakuje w połączeniu z suszonymi morelami.

Składniki

1 1/5 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
4 łyżki musztardy sarepskiej albo delikatesowej
2 łyżki masła
Pieprz i sól

Opis wykonania

Mięso umyj i natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz musztardą. Wstaw pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc, aby składniki się „przegryzły”.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw schab do naczynia posmarowanego masłem i piecz około godziny. Można najpierw piec pod przykryciem, a po godzinie zdjąć pokrywkę, by górna część mięsa bardziej się zarumieniła

Porada

Upieczony schab pokroić na 2 cm plastry, podawać na półmisku przybranym rukolą. Świetnie smakuje z sałatką z sosem winegret.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
W ramach świątecznego urozmaicenia jeszcze jeden schab. Wychodzi kruchy i dosyć suchy, ale za to prawdziwie pieczony a nie uparowany😀 można na zimno lub zostawić soki spod pieczenia, pokroić na grubsze plastry i obiad dzień po świętach gotowy 👍
Ewusia1222
Bardzo dobry schab
Lalaxo
przepyszny. swój z racji że brałam na wynos postanowiłam zalać galaretą. wyszło to niesamowicie smacznie i efektownie! plastry nie obeschły i były mega smaczne