Schab pieczony
6 porcje
15 min
Średnie
4.5 (Ilość ocen: 2)
Schab pieczony to idealny pomysł na rodzinne spotkanie, uroczystość czy spotkanie świąteczne. Można podawać na ciepło albo na zimno, zamiast tradycyjnych wędlin. Pysznie smakuje w połączeniu z suszonymi morelami.
Składniki
1 1/5 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
4 łyżki musztardy sarepskiej albo delikatesowej
2 łyżki masła
Pieprz i sól
Schab pieczony
Schab pieczony
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso umyj i natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz musztardą. Wstaw pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc, aby składniki się „przegryzły”.
Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw schab do naczynia posmarowanego masłem i piecz około godziny. Można najpierw piec pod przykryciem, a po godzinie zdjąć pokrywkę, by górna część mięsa bardziej się zarumieniła
Porada
Upieczony schab pokroić na 2 cm plastry, podawać na półmisku przybranym rukolą. Świetnie smakuje z sałatką z sosem winegret.
Komentarze