Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.5 (Liczba ocen: 8)


Do tej potrawy użyjesz:
Wypróbuj przepis na chrupiącego pstrąga z patelni – soczystego, aromatycznego i pełnego naturalnego smaku. Idealne danie na szybki, efektowny obiad, które zachwyci prostotą przygotowania i wyrazistą chrupiącą skórką.

Składniki

2 szt. - pstrąg wypatroszony
2 ząbki - czosnku
2 łyżki - masła
2 łyżki - mąki pszennej
- olej do smażenia
- natka z pietruszki
- sól, pieprz i pieprz cytrynowy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
318 kcal
Tłuszcz
22.5 g
Węglowodany
6.6 g
Błonnik
22.5 g
Białko
0.7 g
Sól
1.75 g

Opis wykonania

Krok 1

1. Pstrągi umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Wierzch i wnętrze ryb natrzyj solą oraz pieprzem.

2. Do wnętrza każdego pstrąga włóż czosnek pokrojony w plasterki, po łyżce masła oraz natkę pietruszki. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

3. Pstrągi obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i umieść pstrągi. Smaż najpierw z jednej, potem z drugiej strony na złoty kolor.

Krok 3

Sensor smażenia PerfectFry w płytach indukcyjnych marki Bosch zapewni doskonałe wysmażenie potraw dzięki sensorowi z 5 ustawieniami mocy.

Sprawdź również: Jak kupować ryby?

Wypróbuj innych przepisów z rybą w roli głównej:

Tipy i wskazówki

  • Przed smażeniem dokładnie osusz pstrąga papierowym ręcznikiem – wilgoć na skórze utrudni uzyskanie chrupkości.
  • Obtaczanie pstrąga w cienkiej warstwie mąki pomaga stworzyć chrupiącą skórkę i zapobiega przywieraniu do patelni. 
  • Używaj masła klarowanego lub mieszanki masła z olejem roślinnym do smażenia. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia i nie przypala się tak szybko, dzięki czemu pstrąg uzyska idealną teksturę i aromat.

Najczęściej zadawane pytania

Jak wybrać świeżego pstrąga do smażenia?

Wybierz pstrąga o czerwonych, krwistych skrzelach, błyszczących łuskach i jędrnej mięśnie. Unikaj ryb z plamami czy śluzem, które mogą świadczyć o braku świeżości.​

Jak długo smażyć pstrąga na patelni?

Smaż pstrąga najpierw strony skóry na średnim ogniu przez około 6-8 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Następnie przewróć i smaż kolejne 5-6 minut z drugiej strony.

Jak zapobiec przywieraniu pstrąga do patelni?

Użyj dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem lub patelni grillowej. Przed położeniem ryby na patelnię, upewnij się, że jest osuszona i obtoczona cienko w mące. Smaż na średnim ogniu, aby ryba łatwo się zarumieniła i nie przywierała.

Jak sprawdzić, czy pstrąg jest gotowy do podania?

Sprawdź miękkość mięsa, delikatnie naciskając widelcem – powinno łatwo się rozdzielać i mieć biały, nieprzezroczysty kolor. Skórka powinna być chrupiąca i złocista, a ryba soczysta w środku.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.5, Liczba ocen: 8
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
ewaregina
Zamieniłam pstrąga na śledzie. Polecam idealne
Nastassia Mamaieva
Chrupiący i soczysty 👍