Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pad Thai ze złocistym tofu

Opis wykonania

Pad thai – aromatyczny makaron z kuchni tajskiej z tofu smażonym na złoto, chrupiącymi kiełkami fasoli mung i masą orzeszków ziemnych.

1. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki. Możesz go podgrzać dla lepszego połączenia.. 2. Makaron – tutaj są dwie opcje – możesz go namaczać w chłodnej wodzie przez 40 minut i pozwolić mu się zagotować przez chwilę juz w patelni z innymi składnikami w sosie przez jakieś 2-3 minuty. Ja wolę go ugotować (wg. informacji na opakowaniu) tuż przed przygotowaniem dania. 3. Przygotuj składniki. Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Szczypiorek na 2-3 cm kawałki. Tofu w kostkę. Praż orzechy na suchej patelni przez 1-2 minutki. Uważaj by nie przypalić. Wrzuć je do moździerza, poczekaj z rozdrobnieniem aż ostygną by nie straciły smaku. 4. W patelni na łyżce oleju podsmaż tofu aż zrobi się złote z każdej strony. Następnie przygotuj każdą porcję: 5. Podsmaż w woku połowę porcji cebuli i czosnku. Następnie przesuń je na górę woka i wbij jajko. Rozpłaszcz je jak najbardziej i poczekaj chwilkę aż się usmaży. Nie mieszaj bo wyjdzie jajecznica.. Dodaj pół szczypiorku, kiełków fasoli, tofu i orzeszków. Dodaj połowę porcji makaronu i połowę sosu. Dolej 2-3 łyżki wody. Mieszaj, aż sos obtoczy wszystkie składniki, a woda wyparuje. 6. Podawaj skroplony sokiem z limonki i posypany orzechami