Pad Thai ze złocistym tofu
2 porcje
30 min
Średnie
Pad thai – aromatyczny makaron z kuchni tajskiej z tofu smażonym na złoto, chrupiącymi kiełkami fasoli mung i masą orzeszków ziemnych.
Składniki
2 szt. szalotki
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. pęczek szczypiorku
1 szt. kostka tofu (ok.180g)
100 g kiełki fasoli mung
2 szt. jajka
2 garść orzeszki ziemne (niesolone, nieprażone)
180 g makaron ryżowy wstążki
2 łyżka olej sezamowy lub roślinny
2 łyżka sos rybny (SOS)
2 łyżka sos sojowy (SOS)
2 łyżka sos ostrygowy (SOS)
1 łyżka parta z tamaryndowca (SOS)
1 łyżka płatki chili (SOS)
2 łyżka cukier palmowy/kokosowy (SOS)
2 łyżka woda (SOS)
1 łyżeczka suszone krewetki pokrojone (SOS) opcjonalnie
Pad Thai ze złocistym tofu
Pad Thai ze złocistym tofu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki. Możesz go podgrzać dla lepszego połączenia..
2. Makaron – tutaj są dwie opcje – możesz go namaczać w chłodnej wodzie przez 40 minut i pozwolić mu się zagotować przez chwilę juz w patelni z innymi składnikami w sosie przez jakieś 2-3 minuty. Ja wolę go ugotować (wg. informacji na opakowaniu) tuż przed przygotowaniem dania.
3. Przygotuj składniki. Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Szczypiorek na 2-3 cm kawałki. Tofu w kostkę. Praż orzechy na suchej patelni przez 1-2 minutki. Uważaj by nie przypalić. Wrzuć je do moździerza, poczekaj z rozdrobnieniem aż ostygną by nie straciły smaku.
4. W patelni na łyżce oleju podsmaż tofu aż zrobi się złote z każdej strony. Następnie przygotuj każdą porcję:
5. Podsmaż w woku połowę porcji cebuli i czosnku. Następnie przesuń je na górę woka i wbij jajko. Rozpłaszcz je jak najbardziej i poczekaj chwilkę aż się usmaży. Nie mieszaj bo wyjdzie jajecznica.. Dodaj pół szczypiorku, kiełków fasoli, tofu i orzeszków. Dodaj połowę porcji makaronu i połowę sosu. Dolej 2-3 łyżki wody. Mieszaj, aż sos obtoczy wszystkie składniki, a woda wyparuje.
6. Podawaj skroplony sokiem z limonki i posypany orzechami
Komentarze