Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co można gotować na parze?

Co można gotować na parze?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie produkty można ugotować na parze?

Gotowanie na parze jest najzdrowszą i najlepszą formą przyrządzania potraw. Metoda ta nie wymaga żadnych specjalistycznych sprzętów, gdyż można to robić na zwykłej kuchence w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzanej do temperatury wrzenia. Produkty umieszczamy np. w sitku czy koszyczku zawieszonym nad wodą. Garnek powinien być przykryty pokrywką, dzięki czemu gorąca para wypełnia cały garnek i żywność gotuje się bardzo szybko.

Dania przyrządzane w ten sposób są łatwo strawne i mało kaloryczne, ponieważ nie wymagają używania tłuszczu. Zachowują naturalny smak, aromat i kolor. Warzywa przygotowane na parze są jędrne i sprężyste, a dodatek aromatycznych przypraw i świeżych ziół sprawia, że są wyjątkowo smakowite. Ponadto potrawy przyrządzane w ten sposób zawierają więcej składników odżywczych, witamin i składników mineralnych niż przy innej obróbce termicznej. Stąd też gotowanie to będzie miało nie tylko bardzo dobry wpływ na nasz organizm, ale także będzie idealnym rozwiązaniem jeżeli chcemy zrzucić zbędne kilogramy.

Jakie produkty można ugotować na parze?

  • wszystkie warzywa - kalafior, brokuły, szparagi czy ziemniaki, itd. posypane ziołami zyskują na smaku.  Sprawdzą się nawet te liściaste, np. szpinak

  • pokrojone na porcje mięso – najlepiej delikatne gatunki (drób i cielęcinę)

  • na parze znakomicie przyrządza się też ryby. Przed gotowaniem warto je skropić sokiem z cytryny i przyprawami

  • owoce morza gotuje się na parze z własnych soków

  • dodatkiem do potraw na parze może być ryż, również ugotowany tą metodą. Para wodna wydobywa jego smak