Dlaczego warto jeść jarmuż?
Im więcej jest w niej składników pochodzenia roślinnego, tym lepiej. Jednym z najzdrowszych warzyw, jest jarmuż.
Gotowanie - zobacz przepisy.
Zalety płynące z jarmużu
- Jarmuż zawiera duże ilości witaminy C, która wpływa pozytywnie na skórę oraz chroni komórki przed starzeniem.
- Dzięki zawartości karotenoidów jarmuż wykazuje wyraźne działanie przeciwnowotworowe.
- Luteina zawarta w jarmużu wspomaga proces prawidłowego widzenia.
- Jarmuż oczyszcza organizm z toksyn i wpiera działanie wszystkich układów.
- Indole zawarte w jarmużu hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, które odpowiadają za powstawanie nowotworów piersi.
Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.
Jarmuż wcale nie musi być przykrą koniecznością w diecie. Jest tak smaczny i ma tak wiele składników odżywczych, że jedzenie go, powinno stanowić dla nas czystą przyjemność. Dzieciom można przygotowywać jarmuż w pod różnymi postaciami, tak by go polubiły, a tym samym w późniejszym życiu chętniej po niego sięgały.
Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.