Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Im więcej jest w niej składników pochodzenia roślinnego, tym lepiej. Jednym z najzdrowszych warzyw, jest jarmuż.

Gotowanie - zobacz przepisy.

Zalety płynące z jarmużu

  • Jarmuż zawiera duże ilości witaminy C, która wpływa pozytywnie na skórę oraz chroni komórki przed starzeniem.
  • Dzięki zawartości karotenoidów jarmuż wykazuje wyraźne działanie przeciwnowotworowe.
  • Luteina zawarta w jarmużu wspomaga proces prawidłowego widzenia.
  • Jarmuż oczyszcza organizm z toksyn i wpiera działanie wszystkich układów.
  • Indole zawarte w jarmużu hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, które odpowiadają za powstawanie nowotworów piersi.

Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.

Jarmuż wcale nie musi być przykrą koniecznością w diecie. Jest tak smaczny i ma tak wiele składników odżywczych, że jedzenie go, powinno stanowić dla nas czystą przyjemność. Dzieciom można przygotowywać jarmuż w pod różnymi postaciami, tak by go polubiły, a tym samym w późniejszym życiu chętniej po niego sięgały.

Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.