Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

FIT DESER: Pomysły i porady

FIT DESER: Pomysły i porady
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na zdrowe brownie z batata

Z jednej strony mamy świadomość, że są to zwykle puste i niezdrowe kalorie, z drugiej zwyczajnie trudno nam się bez nich obejść.

Jest tu jednak pewne rozwiązanie - zdrowy deser, który można samodzielnie przygotować w domu, a nawet traktować go jako pełnowartościowy posiłek!


Ale zacznijmy od początku, czyli czego powinniśmy się wystrzegać sięgając po przekąskę czy też szykując ją samodzielnie.

Po pierwsze cukier i wszelkie syropy glukozo-fruktozowe (czytamy etykiety!). Tu dodam, że zarówno biały jak i brązowy cukier jest tak samo kaloryczny i niezdrowy, unikajmy więc tego składnika jak ognia. Zdrową i bezpieczną alternatywą będzie ksylitol, erytrytol lub stewia.

FIT DESER: Pomysły i porady - zdjęcie 1

Sprawdź przepis na FIT DESER: Czekoladowo-kawowe muffiny na bazie fasoli

Po drugie utwardzane tłuszcze i duża ilość roślinnych olejów są niebezpieczne dla zdrowia i sylwetki - innymi słowy margaryna odpada! Jeśli potrzebujemy tłuszczu do wypieków znacznie lepszym wyjściem będzie skorzystanie z masła klarowanego lub oleju kokosowego.
 Naturalne przyprawy oraz owoce będa najlepszą alternatywą dla barwników, sztucznych wzmiaczniaczy smaku i sztucznych słodzików (np. aspartamu).

Jak więc może wyglądać taki przykładowy deser? 

Przepis na zdrowe brownie z batata

Składniki:

  • 1 duży batat (około 250 g),
  • 2 banany,
  • 2 łyżki karobu,
  • 3 całe jaja,
  • 6 łyżek erytrytolu lub ksylitolu,
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego,
  • przyprawa do piernika, cynamon.

Opis przygotowania:

  1. Batata pokrój na grube plastry, ugotuj, a następnie zdejmij skórę i pozostaw do ostygnięcia na około 30 minut.
  2. W blenderze umieść jaja, banana, erytrytol, przyprawę do piernika, cynamon, ugotowanego batata, karob i olej kokosowy.
  3. Całość zmiksuj na jednolitą masę i wlej do foremki. Piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza.
  4. Pozostaw do ostygnięcia na około 2 godziny.


FIT DESER: Pomysły i porady - zdjęcie 2

Zobacz przepis na  FIT DESER: Lekki sernik z bakaliami i owocową galaretką