FIT DESER: Pomysły i porady
Z jednej strony mamy świadomość, że są to zwykle puste i niezdrowe kalorie, z drugiej zwyczajnie trudno nam się bez nich obejść.
Jest tu jednak pewne rozwiązanie - zdrowy deser, który można samodzielnie przygotować w domu, a nawet traktować go jako pełnowartościowy posiłek!
Ale zacznijmy od początku, czyli czego powinniśmy się wystrzegać sięgając po przekąskę czy też szykując ją samodzielnie.
Po pierwsze cukier i wszelkie syropy glukozo-fruktozowe (czytamy etykiety!). Tu dodam, że zarówno biały jak i brązowy cukier jest tak samo kaloryczny i niezdrowy, unikajmy więc tego składnika jak ognia. Zdrową i bezpieczną alternatywą będzie ksylitol, erytrytol lub stewia.
Sprawdź przepis na FIT DESER: Czekoladowo-kawowe muffiny na bazie fasoli
Po drugie utwardzane tłuszcze i duża ilość roślinnych olejów są niebezpieczne dla zdrowia i sylwetki - innymi słowy margaryna odpada! Jeśli potrzebujemy tłuszczu do wypieków znacznie lepszym wyjściem będzie skorzystanie z masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naturalne przyprawy oraz owoce będa najlepszą alternatywą dla barwników, sztucznych wzmiaczniaczy smaku i sztucznych słodzików (np. aspartamu).
Jak więc może wyglądać taki przykładowy deser?
Przepis na zdrowe brownie z batata
Składniki:
- 1 duży batat (około 250 g),
- 2 banany,
- 2 łyżki karobu,
- 3 całe jaja,
- 6 łyżek erytrytolu lub ksylitolu,
- 3 łyżeczki oleju kokosowego,
- przyprawa do piernika, cynamon.
Opis przygotowania:
- Batata pokrój na grube plastry, ugotuj, a następnie zdejmij skórę i pozostaw do ostygnięcia na około 30 minut.
- W blenderze umieść jaja, banana, erytrytol, przyprawę do piernika, cynamon, ugotowanego batata, karob i olej kokosowy.
- Całość zmiksuj na jednolitą masę i wlej do foremki. Piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza.
- Pozostaw do ostygnięcia na około 2 godziny.
Zobacz przepis na FIT DESER: Lekki sernik z bakaliami i owocową galaretką