Jak ugotować jajka w koszulkach?

Jajko Benedict, po wiedeńsku, po francusku…
Każdy z nas słyszał o jajkach w koszulce, jednak czy wiemy tak naprawdę jak prawidłowo przygotować tradycyjne jajka w koszulkach?
Koszulka nie taka straszna
- Najpierw musisz rozbić jajko i ostrożnie przelać je do małej miseczki w ten sposób, aby nie rozlać przypadkiem żółtka.
- Zagotuj około litr wody, dodaj odrobinę octu (lub soku z cytryny), dzięki temu białko szybciej się zetnie.
- Zamieszaj energicznie wodę, aby utworzyć wir, a następnie wlej jajko do środka „lejka”. Jeśli mieszałeś podczas wlewania jajka wystarczająco mocno, to powinien się uformować kolisty kształt koszulkowego jajka. W przypadku nieregularnych kształtów można sobie pomóc łyżką.
- Teraz wystarczy odczekać 3 minuty i wyjąć jajko, odsączyć je np. na papierowym ręczniku, doprawić przyprawami i podać wedle upodobania.
Akademia Smaku
Akademia Smaku