Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić jajko w koszulce?

Jak zrobić jajko w koszulce?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest jajko w koszulce?
  2. Jak ugotować jajka w koszulce? Ile gotować jajko w koszulce?
  3. Jajko w koszulce – z czym podawać?

Jajko w koszulce – pewnie wiele osób słyszało o nim, jednak nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób się je przyrządza oraz z czym można je podawać. A jest to pyszne śniadaniowe danie, które świetnie pasuje do grzanek w asyście awokado lub szparagów i sosu holenderskiego. Pozornie proste w przygotowaniu, ale wymagające odpowiedniej techniki i precyzji. Z artykułu dowiecie się więc: jak ugotować jajka w koszulce, w jakiej formie i kompozycjach je podawać. Zapraszamy do lektury!

Co to jest jajko w koszulce?

Jajko w koszulce – przyjrzyjmy się najpierw jego nazwie. Skąd się wywodzi? Możemy spotkać się z różnymi określeniami tego dania, czyli jajko poszetowe, co pochodzi od francuskiego poche (pol. kieszeń), rzadziej spotykane określenia, to:  zgubione lub perduty – co wywodzi się ze staropolszczyzny (z takimi nazwami możemy spotkać się w starszych polskich książkach kucharskich).

Czym się charakteryzuje to danie? Przede wszystkim tym, że przygotowuje się je na wodzie bez skorupki. Idealne jajko poche musi mieć dwie cechy – powinno być ścięte na zewnątrz, ale z płynnym żółtkiem w środku.

Dlaczego warto nauczyć się przyrządzać jajko w ten sposób? Jest to proste, szybkie i smaczne danie, które na talerzu wygląda bardzo efektownie, przy włożeniu niewielkiego wkładu naszej pracy. Warto więc zaskoczyć swoich najbliższych takim śniadaniem. Dodatkowo niesie za sobą zupełnie inne walory smakowe, niż jajko gotowane w skorupce, czy smażone. Na pewno Wam posmakuje.

A ponadto – jajko jest źródłem wielu witamin: A, E, D, K oraz mikroelementów, m.in. fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Do tego jajko w koszulce ma około 140 kalorii (przygotowujemy je bez dodatków tłuszczu). Dlatego warto wprowadzić tak przyrządzone jajka do swojej codziennej diety.

Sprawdź też: Jak szybko obrać jajko?

Jak ugotować jajka w koszulce? Ile gotować jajko w koszulce?

Zacznijmy od tego, jakie jajka powinniśmy wybrać, aby nasze danie wyszło smaczniejsze i takie, jak przewiduje przepis stosowany od lat. Przede wszystkim najlepsze będą możliwie świeże jaja. Dlaczego? Ponieważ starsze mają bardziej płynne białko, przez co możemy mieć problem z przygotowaniem idealnego poszetowego śniadania (jajko może nam się rozlać na wodzie, przez co żółtko pozostanie na wierzchu, a całość nie będzie miało odpowiedniego okrągłego kształtu). Do tego powinny być w temperaturze pokojowej, więc jeśli trzymacie wytłaczankę w lodówce, to odpowiednio wcześnie wyjmijcie ją z lodówki, aby jajka zdążyły się ogrzać.

Jak zrobić jajko w koszulce? 1

Do przygotowania jajka poszetowego będziemy potrzebowali głębokiego rondelka, opcjonalnie możemy wykorzystać głębszą patelnię lub garnek.

Teraz przystępujemy do przygotowania naszego pysznego jajka w koszulce.

Wbijamy jajka do miski. Najlepiej wbijać je pojedynczo i tak też wlewać do wody, ale możecie też posłużyć się łyżką i oddzielać poszczególne jajka od siebie. W rondelku gotujemy około 1 litra wody (4 szklanki), a gdy zacznie się gotować, można opcjonalnie dodać dwie łyżki octu spirytusowego 10% lub sok z cytryny albo sporą szczyptę soli – dzięki temu jajka szybciej się zetną.

Na średniej mocy palnika doprowadzamy wodę do delikatnego wrzenia, ważne – woda ma tylko lekko bulgotać. Za pomocą łyżki mieszamy wodę tak, by na środku powstał wir, do którego wlewamy nasze rozbite jajko. Jeśli przygotowujesz swoje jajo w koszulce na patelni – nie trzeba mieszać wody, pamiętaj jednak, że tutaj wyjdzie ono bardziej płaskie, niż okrągłe.

Obserwuj gotujące się jajko, jeżeli nieco się rozlało, możesz lekko nagarnąć białko na środek. Jajko w koszulce gotujemy około dwóch i pół minuty do trzech minut. Gotowe jajko wyławiamy za pomocą sitka, bądź cedzaka. Możemy również delikatnie odsączyć je ręcznikiem papierowym.

Sprawdź też: ile gotować jajko na miękko a ile na twardo?

Jajko w koszulce – z czym podawać?

Jak wspominaliśmy na wstępie, jajko w koszulce bardzo dobrze smakuje na grzankach, ale świetnie sprawdzą się również tosty oraz świeże pieczywo, takie jak chleb czy bułka (zarówno pszenne, jak i ciemne odmiany). Mogliście słyszeć o jajkach po benedyktyńsku, to nic innego, jak nasze znane już nam jajka w koszulce, położone na grzance i polane pysznym sosem holenderskim. Jest to idealne połączenie, którego na pewno warto spróbować. Zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim – ze szparagami.

Jak zrobić jajko w koszulce? 2

Do naszego dania pasuje również awokado, łosoś wędzony i wszelkiego rodzaju sosy – musztardowy, jogurtowy, koperkowy, czy chrzanowy.

Jajko poche można podawać także w sałatce, tutaj polecamy z sałatą lodową lub mixem sałat, połączyć z pomidorem, a w wersji mięsnej można dodać również tuńczyka.  

Sprawdź: sałatka z jajkiem w koszulce.

Wiecie już jak przygotować jajka w koszulce, możecie więc zaskoczyć swoich bliskich szybkim, prostym, smacznym i bardzo efektownym śniadaniem, które na pewno zostanie docenione!