Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak uratować przesoloną zupę

Jak uratować przesoloną zupę
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co zrobić z przesoloną zupą?
  2. Surowy ziemniak
  3. Jabłko
  4. Przegotowana woda
  5. Jogurt lub śmietana
  6. Skórka z chleba
  7. Białko z jajek
  8. Woreczek ryżu

Przesoloną zupę można uratować. Wystarczy skorzystać z kilku sprawdzonych sposobów. Koła ratunkowe z pewnością masz w swojej w kuchni. Sprawdź, co zrobić gdy po skosztowaniu zupy, okazała się ona być za słona.

Co zrobić z przesoloną zupą?

Przesolenie zupy może zdarzyć się każdemu - nawet wprawionym kucharzom. Nie warto wtedy załamywać rąk i spisywać efekt swojej pracy na straty. Jest kilka skutecznych sposobów na uratowanie sytuacji. Większość z potrzebnych do tego składników z pewnością każdy ma na wyciągnięcie ręki. 

Surowy ziemniak

To najstarszy, najpopularniejszy i najskuteczniejszy sposób. Wrzuć do zupy surowego, obranego ale  niepokrojonego dużego ziemniaka i gotuj przez około 10 minut. Ziemniak wchłonie nadmiar soli. Pamiętaj jednak, by wyjąć go z zupy po tym czasie - w przeciwnym razie zupa pozostanie za słona.

Jabłko

Poćwiartowane jabłko również pomoże pozbyć się słonego smaku. Wrzuć je do zupy i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ćwiartki jabłka, aby zupa nie nabrała jabłkowego posmaku.

Przegotowana woda

Przesoloną zupę może uratować dodanie niewielkiej ilości przegotowanej wody. Warto jednak pamiętać, że może to spowodować rozrzedzenie zupy i mniej intensywny smak.

Jogurt lub śmietana

To kolejne dodatki, które niwelują zbyt dużą ilość soli. Wystarczy po zahartowaniu dodać niewielką ilość do garnka z zupą, dzięki czemu nabierze ona łagodniejszego smaku. Jogurt lub śmietanę można także zastąpić mlekiem.

Skórka z chleba

Ten sposób dobrze sprawdza się przy niewielkim przesoleniu zupy. Kawałki skórki wystarczy włożyć na kilka minut do zupy, aby wchłonęły nadmiar soli i wyjąć po tym czasie.

Białko z jajek

Białka kurzych jajek świetnie wiążą sól, dlatego ich dodanie uratuje zbyt słoną zupę. Do gotującej się zupy dodaj dwa białka, które ścinając się, wchłoną sól. Przed podaniem przecedź zupę przez sitko lub zbierz łyżką cedzakową pozostałe na powierzchni zupy ścięte białko.

Woreczek ryżu

Ostatnim ze sposobów na przesoloną zupę jest wykorzystanie ryżu. Woreczek ryżu włóż do garnka z zupą i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij woreczek.