Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Jak zrobić placki ziemniaczane?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Potrzebujesz kilku podstawowych składników i oczywiście według uznania jakichś dodatków, takich jak sosy czy gulasz, z którym możesz zjeść placki. Podpowiadamy, jak je wykonać w bardzo oryginalnej wersji.

Gotowanie - zobacz przepisy.

Składniki na placki ziemniaczane:

  • ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • jajka,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierasz, myjesz i ścierasz na tarce. Możesz wybrać dwie grubości tarcia – albo duże oczka, albo maleńkie, takie, na których trze się buraczki na ćwikłę. My polecamy jednak te większe, bo wtedy placki ziemniaczane wyglądają lepiej. No więc do startych ziemniaków dodajesz startą cebulę (albo drobno posiekaną), następnie dodajesz sól, pieprz, mąkę oraz jajka i dokładnie mieszasz. Formujesz placki ziemniaczane albo okrągłe, albo podłużne, rozgrzewasz tłuszcz i smażysz każdego z obu stron przez kilka minut. Gotowe placki ziemniaczane odsączasz z nadmiaru oleju i podajesz z wybranymi dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło.

Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.