Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tradycyjne pączki

Opis wykonania

Tłusty czwartek to jest fajny dzień i kropka. Jeżeli jesteś na diecie albo po prostu starasz się zdrowo odżywiać, to w ten dzień możesz zrezygnować z ograniczeń i sprawić sobie drobną przyjemność. W tym filmie chcę pokazać, jak zrobić własnej roboty, tradycyjne pączki.

Tradycyjne pączki  - krok 1

Wszystkie składniki przed rozpoczęciem przygotowywania powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłego mleka dodaj świeże drożdże, po łyżce mąki i cukru, wymieszaj. Następnie odstaw na ok. 15 minut.

Tradycyjne pączki  - krok 2

Jajko, żółtka i cukier ucieraj z pomocą robota kuchennego, tak żeby uzyskać puszystą pianę (następnie przełóż ją do innego naczynia).

Teraz do misy robota dodaj pół kilograma mąki (robot, z którego korzystam ma wbudowaną wagę, więc nie muszę nic wcześniej odmierzać), do tego sól i cukier.

Do składników w misie wlej mleko z drożdżami i krótko miksuj.

Tradycyjne pączki  - krok 3

Teraz czas na dodanie ubitych jajek i zmianę końcówki robota na hak, z pomocą którego ciasto zostanie dokładnie wyrobione - zajmie to nawet kilkanaście minut.

Jak już ciasto będzie gładkie i sprężyste, dodaj rozpuszczone masło i łyżkę spirytusu, którego zadaniem jest uchronić pączki przed wchłonięciem dużej ilości tłuszczu w trakcie smażenia.

Teraz jeszcze raz zmiksuj ciasto żeby dodatkowe składniki zostały idealnie wchłonięte.

Tradycyjne pączki  - krok 4

Wyrobione ciasto przełóż do większej misy, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Po tym czasie powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj płaski prostokątny placek o grubości około 2 cm i powykrawaj z niego kółka o średnicy około 6 cm.

Tradycyjne pączki  - krok 5

Takie krążki odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku rozgrzej powoli olej do temperatury 180 stopni i smaż w nim pączki po ok. 2 minuty z każdej strony.

Tradycyjne pączki  - krok 6

Usmażone pączki musisz dokładnie odsączyć z tłuszczu. Następnie wyłóż je na papierowe ręczniki.

Po ostudzeniu koniecznie nadziej je ulubioną konfiturą albo dżemem, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.