Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, chrupiące ogórki konserwowe według sprawdzonego i prostego przepisu, w lekkiej octowej zalewie. Wybierz młode egzemplarze z jasnym końcem – są najsmaczniejsze – dodaj marchewkę, czosnek, chrzan oraz przyprawy i przekonaj się jak proste jest przygotowanie pysznych domowych ogórków w zalewie! Zaskocz znajomych podając własnoręcznie wekowane ogórki jako przekąskę, wykorzystaj je do koreczków oraz w formie dodatku do obiadu. Zobacz jak je przygotować na zimę i delektuj się smakiem pysznych ogórków konserwowych przez cały rok.

Składniki

4 kg - ogórków
2 l - wody
2 szklanki - octu 10%
1,5 szklanki - cukru
4 łyżki - soli
kilkanaście ząbków - czosnku (po dwa na słoik)
2 szt. - marchewek
- koperek (wraz z łodygą i kwiatostanem)
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
kilka korzeni - chrzanu

Opis wykonania

Ogórki dokładnie umyj i osusz.

Przygotuj umyte i suche słoiki, ułóż w nich pionowo ogórki (powinny do siebie ciasno przylegać).

Porada

Aby ominąć proces pasteryzacji ogórków możesz do słoików wlać wrzącą zalewę, zakręcić wieczka i ustawić przykrywką do dołu. Po wystygnięciu warto sprawdzić czy słoiki się zawekowały.



Bosh Logo
Bosh

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, chrzan obierz i pokrój w słupki, przygotuj czosnek. Koper podziel na mniejsze części.

Do każdego słoika z ogórkami włóż: kilka talarków marchwi, dwa ząbki czosnku, kawałek kopru z kwiatostanem, 3-4 kawałki chrzanu, 7 ziarnek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, małą garść gorczycy i 4 kulki pieprzu.

Przygotuj zalewę według poniższej instrukcji:

Wodę zagotuj z cukrem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Letnią zalewę wlej do ogórków i dobrze zakręć słoiki. Umieść w garnku z ciepłą wodą (mniej więcej o takiej temperaturze jak zalewa), na dnie połóż ścierkę lub ręcznik, aby słoiki nie popękały w trakcie pasteryzacji. Woda w garnku powinna sięgaj mniej więcej ¾ wysokości słoika. Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. 

Zapasteryzowane ogórki ułóż na ścierce do góry dnem i poczekaj aż ostygną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Koniecznie muszę zrobić według tego przepisu, bo z mojego wychodzą zbyt kwaśne.
Weronika Stołek
Zalewę zagotuj z solą i cukrem a co z octem?
Babylington
Wyszły idealnie. Polecam ten przepis.
Aleksandra Pępek
Bardzo dobre!
ewaregina
Ogórki wychodzą bardzo dobre! Godne polecenia.
Marzenna
Są chrupkie o smaczne.Pasują do każdego dania obiadowego.
Dariaa509
Chrupiące bardzo dobre
MBrozek
Super przepis, bardzo lubię te ogórki za ich uniwersalność - do sałatki, do chrupania
Dariaa509
Bardzo dobre polecam ten przepis
Aleksandra J
Bardzo dobre do kanapek 😊
fiziowaaa
Wychodzą lepsze niż ze sklepu, super