Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, chrupiące ogórki konserwowe według sprawdzonego i prostego przepisu, w lekkiej octowej zalewie. Wybierz młode egzemplarze z jasnym końcem – są najsmaczniejsze – dodaj marchewkę, czosnek, chrzan oraz przyprawy i przekonaj się jak proste jest przygotowanie pysznych domowych ogórków w zalewie! Zaskocz znajomych podając własnoręcznie wekowane ogórki jako przekąskę, wykorzystaj je do koreczków oraz w formie dodatku do obiadu. Zobacz jak je przygotować na zimę i delektuj się smakiem pysznych ogórków konserwowych przez cały rok.

Składniki

4 kg ogórków
2 litry wody
2 szklanki octu 10 %
1,5 szklanki cukru
4 łyżki soli
kilkanaście ząbków czosnku (po dwa na słoik)
2 marchewki
Cały koper ( z łodygą i kwiatostanem)
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
kilka korzeni chrzanu

Opis wykonania

Ogórki dokładnie umyj i osusz.

Przygotuj umyte i suche słoiki, ułóż w nich pionowo ogórki (powinny do siebie ciasno przylegać).

Porada

Aby ominąć proces pasteryzacji ogórków możesz do słoików wlać wrzącą zalewę, zakręcić wieczka i ustawić przykrywką do dołu. Po wystygnięciu warto sprawdzić czy słoiki się zawekowały.

Bosh Logo
Bosh

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, chrzan obierz i pokrój w słupki, przygotuj czosnek. Koper podziel na mniejsze części.

Do każdego słoika z ogórkami włóż: kilka talarków marchwi, dwa ząbki czosnku, kawałek kopru z kwiatostanem, 3-4 kawałki chrzanu, 7 ziarnek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, małą garść gorczycy i 4 kulki pieprzu.

Przygotuj zalewę według poniższej instrukcji:

Wodę zagotuj z cukrem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Letnią zalewę wlej do ogórków i dobrze zakręć słoiki. Umieść w garnku z ciepłą wodą (mniej więcej o takiej temperaturze jak zalewa), na dnie połóż ścierkę lub ręcznik, aby słoiki nie popękały w trakcie pasteryzacji. Woda w garnku powinna sięgaj mniej więcej ¾ wysokości słoika. Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. 

Zapasteryzowane ogórki ułóż na ścierce do góry dnem i poczekaj aż ostygną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych