Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pyszne ogórki konserwowe

Opis wykonania

Pyszne, chrupiące ogórki konserwowe według sprawdzonego i prostego przepisu, w lekkiej octowej zalewie. Wybierz młode egzemplarze z jasnym końcem – są najsmaczniejsze – dodaj marchewkę, czosnek, chrzan oraz przyprawy i przekonaj się jak proste jest przygotowanie pysznych domowych ogórków w zalewie! Zaskocz znajomych podając własnoręcznie wekowane ogórki jako przekąskę, wykorzystaj je do koreczków oraz w formie dodatku do obiadu. Zobacz jak je przygotować na zimę i delektuj się smakiem pysznych ogórków konserwowych przez cały rok.

1

Ogórki dokładnie umyj i osusz.

2

Przygotuj umyte i suche słoiki, ułóż w nich pionowo ogórki (powinny do siebie ciasno przylegać).

3

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, chrzan obierz i pokrój w słupki, przygotuj czosnek. Koper podziel na mniejsze części.

4

Do każdego słoika z ogórkami włóż: kilka talarków marchwi, dwa ząbki czosnku, kawałek kopru z kwiatostanem, 3-4 kawałki chrzanu, 7 ziarnek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, małą garść gorczycy i 4 kulki pieprzu.

5

Przygotuj zalewę według poniższej instrukcji:

Wodę zagotuj z cukrem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Letnią zalewę wlej do ogórków i dobrze zakręć słoiki. Umieść w garnku z ciepłą wodą (mniej więcej o takiej temperaturze jak zalewa), na dnie połóż ścierkę lub ręcznik, aby słoiki nie popękały w trakcie pasteryzacji. Woda w garnku powinna sięgaj mniej więcej ¾ wysokości słoika. Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. 

Zapasteryzowane ogórki ułóż na ścierce do góry dnem i poczekaj aż ostygną.