Pyszne ogórki konserwowe
8 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Pyszne ogórki konserwowe
Pyszne ogórki konserwowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki dokładnie umyj i osusz.
Przygotuj umyte i suche słoiki, ułóż w nich pionowo ogórki (powinny do siebie ciasno przylegać).
Porada
Aby ominąć proces pasteryzacji ogórków możesz do słoików wlać wrzącą zalewę, zakręcić wieczka i ustawić przykrywką do dołu. Po wystygnięciu warto sprawdzić czy słoiki się zawekowały.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, chrzan obierz i pokrój w słupki, przygotuj czosnek. Koper podziel na mniejsze części.
Do każdego słoika z ogórkami włóż: kilka talarków marchwi, dwa ząbki czosnku, kawałek kopru z kwiatostanem, 3-4 kawałki chrzanu, 7 ziarnek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, małą garść gorczycy i 4 kulki pieprzu.
Przygotuj zalewę według poniższej instrukcji:
Wodę zagotuj z cukrem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Letnią zalewę wlej do ogórków i dobrze zakręć słoiki. Umieść w garnku z ciepłą wodą (mniej więcej o takiej temperaturze jak zalewa), na dnie połóż ścierkę lub ręcznik, aby słoiki nie popękały w trakcie pasteryzacji. Woda w garnku powinna sięgaj mniej więcej ¾ wysokości słoika. Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu.
Zapasteryzowane ogórki ułóż na ścierce do góry dnem i poczekaj aż ostygną.
Komentarze