Amerykańskie donuty
6 porcje
40 min
Łatwe
Kuszące wyglądem, nie odstraszające składem - amerykańskie donuty w FIT wydaniu. Bez glutenu, niskowęglowodanowe. Nie tylko na tłusty czwartek ;)
Składniki
150 g puree z dyni
50 g miód
3 łyżka masło klarowane (rozpuszczone)
2 szt. jajka
1/2 łyżeczka wanilia
3 łyżka mąka kokosowa
3 łyżka skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka przyprawa do ciasta dyniowego
1 łyżeczka proszek do pieczenia (bez glutenu)
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szczypta sól
1 łyżka mleko kokosowe (opcjonalnie)
Amerykańskie donuty
Amerykańskie donuty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Blendujemy: puree z dyni, miód, rozpuszczone masło klarowane, 2 jajka i wanilię.
3. Do blendera dodajemy mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do ciasta dyniowego, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Blendujemy raz jeszcze do pełnego wymieszania.
4. Jeśli masa jest bardzo gęsta - dodajemy łyżkę mleka kokosowego. Masa powinna przypominać ciasto naleśnikowe.
5. Ciasto przelewamy do foremek na donuty.
6. Pieczemy ok. 30 minut lub dłużej jeśli włożona w donuty wykałaczka wyjdzie mokra.
7. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Propozycje dekoracji:
1. Masło z nerkowców + wiórki kokosowe.
2. Polewa proteinowa (5g odżywki białkowej + odrobina wody) + surowe ziarna kakaowca.
3. Cukier puder z erytrolu/ksylitolu.
4. Ubita i dosłodzona ksylitiolem śmietanka kokosowa.
5. Rozpuszczona gorzka czekolada + wiórki kokosowe.
6. Dżem bez cukru.
Komentarze