Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuszące wyglądem, nie odstraszające składem - amerykańskie donuty w FIT wydaniu. Bez glutenu, niskowęglowodanowe. Nie tylko na tłusty czwartek ;)

Składniki

150 g puree z dyni
50 g miód
3 łyżka masło klarowane (rozpuszczone)
2 szt. jajka
1/2 łyżeczka wanilia
3 łyżka mąka kokosowa
3 łyżka skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka przyprawa do ciasta dyniowego
1 łyżeczka proszek do pieczenia (bez glutenu)
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szczypta sól
1 łyżka mleko kokosowe (opcjonalnie)

Opis wykonania

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2. Blendujemy: puree z dyni, miód, rozpuszczone masło klarowane, 2 jajka i wanilię. 3. Do blendera dodajemy mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do ciasta dyniowego, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Blendujemy raz jeszcze do pełnego wymieszania. 4. Jeśli masa jest bardzo gęsta - dodajemy łyżkę mleka kokosowego. Masa powinna przypominać ciasto naleśnikowe. 5. Ciasto przelewamy do foremek na donuty. 6. Pieczemy ok. 30 minut lub dłużej jeśli włożona w donuty wykałaczka wyjdzie mokra. 7. Pozostawiamy do ostygnięcia. Propozycje dekoracji: 1. Masło z nerkowców + wiórki kokosowe. 2. Polewa proteinowa (5g odżywki białkowej + odrobina wody) + surowe ziarna kakaowca. 3. Cukier puder z erytrolu/ksylitolu. 4. Ubita i dosłodzona ksylitiolem śmietanka kokosowa. 5. Rozpuszczona gorzka czekolada + wiórki kokosowe. 6. Dżem bez cukru.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych