Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Amur to delikatny i soczysty kawałek ryby podany z aromatyczną sałatką, której podstawą jest kasza jaglana. Danie jest lekkie, zdrowe i bardzo smaczne.

Składniki

4 szt. filety z amura
1 szklanka kasza jaglana
2 szklanka woda
1 szt. słodki ziemniak batat
2 łyżka siekana natka pietruszki
1/2 szklanka suszone pomidory w ziołach
1 szczypta tymianek
2 szt. ząbki czosnku
sól
1 szczypta pieprz czarny mielony

Opis wykonania

I etap. Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę do lodówki. II etap.Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Batata obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Doprawić tymiankiem. III etap.Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Przyprawić. IV etap. Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Na rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy od grubości fileta. Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy rybę, dekorując ją chipsami z czosnku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy