Amur na kaszy jaglanej z batatem
3 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Amur na kaszy jaglanej z batatem
Amur na kaszy jaglanej z batatem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
I etap. Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę do lodówki. II etap.Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Batata obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Doprawić tymiankiem. III etap.Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. Przyprawić. IV etap. Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Na rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy od grubości fileta. Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy rybę, dekorując ją chipsami z czosnku.
Komentarze