Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

BABKA MIĘSNO GRYCZANA Z SOSEM SEROWO PIECZARKOWYM

BABKA MIĘSNO GRYCZANA Z SOSEM SEROWO PIECZARKOWYM
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami.

Składniki

400 g ugotowanego mięsa z kurczaka
2 szt. duże białe cebule
1 łyżka masła klarowanego
3 łyżka zielonych oliwek w plasterkach
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól do smaku
1 szczypta cukru
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 szczypta suszonego cząbru
2 szt. duże jajka
1 łyżka kopiasta musztardy Dijon
1 łyżka musztardy Dijon
300 g jak najmniejszych pieczarek
150 ml bulionu rosołowego
150 ml śmietanki 30%
50 g startego sera żółtego
1 łyżka łyżka sosu Worcester
sos sojowy do smaku
2 łyżka oleju rzepakowego
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do podsypania formy
świeża zielona pietruszka

Opis wykonania

Kurczaka kukurydzianego dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę (kek sówka o dł. 24cm.). Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier. Sos pieczarkowy: Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na pieczarki na złoty kolor. Bulion mieszamy ze śmietanką, sosem Worcester, sojowym, serem, doprawiamy pieprzem do smaku i zalewamy nim pieczarki, doprowadzamy do gotowania i gotujemy z momentu, aż sos będzie gęsty. Rada: Sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych