BABKA MIĘSNO GRYCZANA Z SOSEM SEROWO PIECZARKOWYM
4 porcje
Średnie
Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami.
Składniki
400 g ugotowanego mięsa z kurczaka
2 szt. duże białe cebule
1 łyżka masła klarowanego
3 łyżka zielonych oliwek w plasterkach
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól do smaku
1 szczypta cukru
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 szczypta suszonego cząbru
2 szt. duże jajka
1 łyżka kopiasta musztardy Dijon
1 łyżka musztardy Dijon
300 g jak najmniejszych pieczarek
150 ml bulionu rosołowego
150 ml śmietanki 30%
50 g startego sera żółtego
1 łyżka łyżka sosu Worcester
sos sojowy do smaku
2 łyżka oleju rzepakowego
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do podsypania formy
świeża zielona pietruszka
BABKA MIĘSNO GRYCZANA Z SOSEM SEROWO PIECZARKOWYM
BABKA MIĘSNO GRYCZANA Z SOSEM SEROWO PIECZARKOWYM
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurczaka kukurydzianego dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół.
Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę (kek sówka o dł. 24cm.).
Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min.
Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na pieczarki na złoty kolor.
Bulion mieszamy ze śmietanką, sosem Worcester, sojowym, serem, doprawiamy pieprzem do smaku i zalewamy nim pieczarki, doprowadzamy do gotowania i gotujemy z momentu, aż sos będzie gęsty.
Rada:
Sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia
Komentarze