Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

BABKA MIĘSNO GRYCZANA Z SOSEM SEROWO PIECZARKOWYM

BABKA MIĘSNO GRYCZANA Z SOSEM SEROWO PIECZARKOWYM

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami.

Kurczaka kukurydzianego dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół.
Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę (kek sówka o dł. 24cm.).
Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min.
Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier.

Sos pieczarkowy:
Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na pieczarki na złoty kolor.
Bulion mieszamy ze śmietanką, sosem Worcester, sojowym, serem, doprawiamy pieprzem do smaku i zalewamy nim pieczarki, doprowadzamy do gotowania i gotujemy z momentu, aż sos będzie gęsty.
Rada:
Sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia
Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?