Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bakaliowa tarta z rabarbarowym nadzieniem i fiołkami

Bakaliowa tarta z rabarbarowym nadzieniem i fiołkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarta z daktyli i suszonych moreli z wiórkami kokosowymi, sezamem i płatkami quinoa, wypełniona rabarbarową galaretką z fiołkami

Składniki

100 g duże daktyle bez pestek
3 szt. suszone morele
3 łyżka wiórki kokosowe
3 łyżka sezam
3 łyżka mąka kokosowa
5 łyżka płatki quinoa
1 łyżeczka cynamon
2 szt. łodyga rabarbaru
pół szt. słodkie jabłko
2 łyżka żelatyna
70 ml gorąca woda
10 szt. fiołki

Opis wykonania

Daktyle i morele miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką kokosową, sezamem, płatkami quinoa i cynamonem. Powstałą w ten sposób masą wypełniamy malutkie foremki do tarty. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, rabarbar kroimy w plasterki i razem z jabłkiem smażymy na suchej patelni, aż puszczą sok. Sok redukujemy, aż zostanie nam pulpa. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy z musem rabarbarowo-jabłkowym i wylewamy do bakaliowych tart, na wierzchu układamy fiołki i delikatnie wduszamy je w galaretkę. Odstawiamy do schłodzenia. Gdy nadzienie zgęstnieje, tarty są gotowe do podania.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych