Bakaliowa tarta z rabarbarowym nadzieniem i fiołkami
2 porcje
30 min
Łatwe
Tarta z daktyli i suszonych moreli z wiórkami kokosowymi, sezamem i płatkami quinoa, wypełniona rabarbarową galaretką z fiołkami
Składniki
100 g duże daktyle bez pestek
3 szt. suszone morele
3 łyżka wiórki kokosowe
3 łyżka sezam
3 łyżka mąka kokosowa
5 łyżka płatki quinoa
1 łyżeczka cynamon
2 szt. łodyga rabarbaru
pół szt. słodkie jabłko
2 łyżka żelatyna
70 ml gorąca woda
10 szt. fiołki
Bakaliowa tarta z rabarbarowym nadzieniem i fiołkami
Bakaliowa tarta z rabarbarowym nadzieniem i fiołkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle i morele miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką kokosową, sezamem, płatkami quinoa i cynamonem. Powstałą w ten sposób masą wypełniamy malutkie foremki do tarty. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, rabarbar kroimy w plasterki i razem z jabłkiem smażymy na suchej patelni, aż puszczą sok. Sok redukujemy, aż zostanie nam pulpa. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy z musem rabarbarowo-jabłkowym i wylewamy do bakaliowych tart, na wierzchu układamy fiołki i delikatnie wduszamy je w galaretkę. Odstawiamy do schłodzenia. Gdy nadzienie zgęstnieje, tarty są gotowe do podania.
Komentarze