Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bakaliowa tarta z rabarbarowym nadzieniem i fiołkami

Bakaliowa tarta z rabarbarowym nadzieniem i fiołkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarta z daktyli i suszonych moreli z wiórkami kokosowymi, sezamem i płatkami quinoa, wypełniona rabarbarową galaretką z fiołkami

Składniki

100 g duże daktyle bez pestek
3 szt. suszone morele
3 łyżka wiórki kokosowe
3 łyżka sezam
3 łyżka mąka kokosowa
5 łyżka płatki quinoa
1 łyżeczka cynamon
2 szt. łodyga rabarbaru
pół szt. słodkie jabłko
2 łyżka żelatyna
70 ml gorąca woda
10 szt. fiołki

Opis wykonania

Daktyle i morele miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką kokosową, sezamem, płatkami quinoa i cynamonem. Powstałą w ten sposób masą wypełniamy malutkie foremki do tarty. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, rabarbar kroimy w plasterki i razem z jabłkiem smażymy na suchej patelni, aż puszczą sok. Sok redukujemy, aż zostanie nam pulpa. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy z musem rabarbarowo-jabłkowym i wylewamy do bakaliowych tart, na wierzchu układamy fiołki i delikatnie wduszamy je w galaretkę. Odstawiamy do schłodzenia. Gdy nadzienie zgęstnieje, tarty są gotowe do podania.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych