Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie lub zdrową przekąskę? Puszyste placuszki bananowe na bazie kaszy jaglanej sprawdzą się doskonale! Przetestuj przepis na placuszki bananowe dla dzieci i dorosłych!

Składniki

3/4 szklanka ugotowana kasza jaglana
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
1 szt. banan
1 łyżeczka sok z cytryny
1 łyżeczka proszek do pieczenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
101.5 kcal
Tłuszcz
1.8 g
Węglowodany
17.6 g
Błonnik
3.5 g
Białko
0.9 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Łyżką nakładaj na suchą (lub natłuszczoną odrobiną masła), dobrze rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta, formując placuszki.

Smaż placuszki bananowe z każdej strony około 3 minuty, aż będą ładnie zarumienione.

Szukasz wyposażenia do swojej kuchni? Zapoznaj się z propozycjami od Bosch: Blendery Bosch

Placuszki bananowe bez mleka podawaj bezpośrednio po usmażeniu z ulubionymi dodatkami. Może to być jogurt naturalny, czekolada, dżem, świeże owoce lub po prostu cukier puder. Doskonale smakują również na zimno, jako zdrowa przekąska lub pożywne drugie śniadanie.

Smacznego!

Sprawdź także inne przepisy na placki: Placuszki

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych