Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bavette con pancetta e bontazola ( makaron bavette z boczkiem i serem bontazola)

Bavette con pancetta e bontazola ( makaron bavette z boczkiem i serem bontazola)
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny makaron z wyrazistym pikantnym sosie z soczystym boczkiem i świeżymi ziołami to idelana propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki

250 g makaron typu bavette
400 g pancetta ( lub chudy boczek)
200 g ser bontazola (lub gorgonzola piccante)
2 szt. cebula dymka
1/2 szklanka posiekany szczypiorek
1 garść świeża bazylia
1/2 szklanka tarty parmezan
2 szczypta sól
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka chili w proszku

Opis wykonania

1. Zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron zgodnie instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Jeśli używasz makaronu bavette pamiętaj o tym żeby nie łamać go przed włożeniem do wody! Makaron należy stopniowo zanurzać we wrzącej wodzie, pod wpływem ciepła zmięknie, stanie się plastyczny i bez problemu ugotujesz go w całości. 2. W międzyczasie rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pancettę. Gdy wysmaży się z niej trochę tłuszczu dodaj pokrojoną cebulę dymkę oraz ser bonatazola. Dodaj 2 chochle wody z makaronu i gotuj sos do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. 3. Odcedź ugotowany makaron i dodaj go to sosu znajdującego się na patelni. Wymieszaj dokładnie, dopraw chili, szczypiorkiem i odrobiną startego parmezanu. Możesz dodatkowo posolić. Ja do tej pasty nie dodaję soli, ponieważ zarówno makaron, jak i sery oraz pancetta są wystarczająco słone. 4. Przełóż gotowe danie na talerze, skrop oliwą z oliwek, posyp świeżo startym parmezanem i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Jejku jakie to dobre!