


Delikatny makaron z wyrazistym pikantnym sosie z soczystym boczkiem i świeżymi ziołami to idelana propozycja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
1. Zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron zgodnie instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Jeśli używasz makaronu bavette pamiętaj o tym żeby nie łamać go przed włożeniem do wody! Makaron należy stopniowo zanurzać we wrzącej wodzie, pod wpływem ciepła zmięknie, stanie się plastyczny i bez problemu ugotujesz go w całości. 2. W międzyczasie rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pancettę. Gdy wysmaży się z niej trochę tłuszczu dodaj pokrojoną cebulę dymkę oraz ser bonatazola. Dodaj 2 chochle wody z makaronu i gotuj sos do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. 3. Odcedź ugotowany makaron i dodaj go to sosu znajdującego się na patelni. Wymieszaj dokładnie, dopraw chili, szczypiorkiem i odrobiną startego parmezanu. Możesz dodatkowo posolić. Ja do tej pasty nie dodaję soli, ponieważ zarówno makaron, jak i sery oraz pancetta są wystarczająco słone. 4. Przełóż gotowe danie na talerze, skrop oliwą z oliwek, posyp świeżo startym parmezanem i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)