Bezglutenowe ciasto kokosowo-daktylowe
4 porcje
50 min
Łatwe
Składniki
Bezglutenowe ciasto kokosowo-daktylowe
Bezglutenowe ciasto kokosowo-daktylowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód: 100 g daktyli suszonych -wiórki kokosowe- około 6 płaskich łyżek -40 g orzechów nerkowca -łyżka syropu klonowego/daktylowego/miodu -łyżeczka prawdziwego kakao -garść jagód ✔daktyle i nerkowce zalewamy wrzątkiem, czekamy aż trochę zmiękną, odcedzamy ✔do miski wkładamy daktyle, nerkowce, wiórki i kakao-blendujemy na gładką masę ✔dodajemy syrop, dokladnie odciśnięte z soku jagody, zagniatamy ✔wstawiamy do lodówki Góra: -40 g mąki migdalowej -35 g mąki kokosowej -40 ml mleka kokosowego -łyżka wiórków kokosowych -1,5 lyzki syropu klonowego/daktylowego/miodu ✔wszystkie składniki przekładamy do miski, porządnie mieszamy, zagniatamy, wstawiamy do lodówki na 15 min ✔wyjmujemy obie masy z lodówki, wykladamy formę papierem do pieczenia, przekładamy pierwszą warstwę-ugniatamy równo palcami, z drugą robimy to samo ✔na wolnym ogniu rozpuszczamy 1,5 łyżki oleju kokosowego, dodajemy kilka kostek gorzkiej czekolady, cały czas mieszamy ✔polewamy czekoladą ciasto, dekorujemy owocami, wstawiamy do lodówki na kilka minut.
Komentarze