Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezglutenowe placki z dyni na mące kukurydzianej

Opis wykonania

Wypróbuj nasze placki dyniowe z mąką kukurydzianą! Te lekkie i chrupiące placuszki łączą w sobie słodkawą nutę dyni z wyjątkową teksturą mąki kukurydzianej, tworząc doskonałą przekąskę czy śniadanie. Bezglutenowa opcja sprawia, że są to idealne placki dla wszystkich.

  1. Dynia jest niezwykle wdzięcznym warzywem i jest wykorzystywana w wielu kuchniach. W tym przepisie doskonale komponuje się z przyprawami typowymi dla kuchni meksykańskiej. Jak zrobić placki dyniowe bezglutenowe? Kluczowe jest zastąpienie mąki pszennej odpowiednikiem bez glutenu – czyli mąką kukurydzianą.

  2. Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki sprawiając, że placki dyniowe będą miały idealnie gładką strukturę.

  3. Jaką wybrać dynię na placki? Miękki, wilgotny miąższ słodszy smak zapewni dynia Hokkaido czy Butternut. Dla wytrawnego smaku możesz wybrać dynię zwyczajną lub odmiany o łagodniejszym smaku.

  4. Dynię zetrzyj na tarce i odstaw na 10–15 minut. Po tym czasie mocno odciśnij dynię, a następnie połącz ją z pozostałymi składnikami. Całość powinna być zwarta: jeśli gotowa masa jest zbyt gęsta, dodaj jajko, a jeśli zbyt płynna – dodaj mąkę.

  5. Chcesz zrobić placki dyniowe dla dzieci? Wystarczy zrezygnować z dodatku chilli. Niech ostrość zastąpi lubiana przed maluchy słodycz. Aby dodać plackom słodyczy, możesz dodać odsączone ziarna kukurydzy konserwowej lub świeżo ugotowanej.

  6. Placki można podawać w wersji na słodko z owocami lub syropem klonowym - smak chili mocno przełamie słodkie nuty. Placki dyniowe na słono doskonale komponują się z sosem jogurtowym z ziołami lub sosem czosnkowym, a także grillowanymi mięsami i warzywnymi sałatkami.

Bosch do kuchni