Bezglutenowe placki z dyni na mące kukurydzianej
8 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Bezglutenowe placki z dyni na mące kukurydzianej
Bezglutenowe placki z dyni na mące kukurydzianej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynia jest niezwykle wdzięcznym warzywem i jest wykorzystywana w wielu kuchniach. W tym przepisie doskonale komponuje się z przyprawami typowymi dla kuchni meksykańskiej. Jak zrobić placki dyniowe bezglutenowe? Kluczowe jest zastąpienie mąki pszennej odpowiednikiem bez glutenu – czyli mąką kukurydzianą.
Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki sprawiając, że placki dyniowe będą miały idealnie gładką strukturę.
Jaką wybrać dynię na placki? Miękki, wilgotny miąższ słodszy smak zapewni dynia Hokkaido czy Butternut. Dla wytrawnego smaku możesz wybrać dynię zwyczajną lub odmiany o łagodniejszym smaku.
Dynię zetrzyj na tarce i odstaw na 10–15 minut. Po tym czasie mocno odciśnij dynię, a następnie połącz ją z pozostałymi składnikami. Całość powinna być zwarta: jeśli gotowa masa jest zbyt gęsta, dodaj jajko, a jeśli zbyt płynna – dodaj mąkę.
Chcesz zrobić placki dyniowe dla dzieci? Wystarczy zrezygnować z dodatku chilli. Niech ostrość zastąpi lubiana przed maluchy słodycz. Aby dodać plackom słodyczy, możesz dodać odsączone ziarna kukurydzy konserwowej lub świeżo ugotowanej.
Placki można podawać w wersji na słodko z owocami lub syropem klonowym - smak chili mocno przełamie słodkie nuty. Placki dyniowe na słono doskonale komponują się z sosem jogurtowym z ziołami lub sosem czosnkowym, a także grillowanymi mięsami i warzywnymi sałatkami.
Komentarze