Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezglutenowe pyszne czekoladowe muffiny z orzechami

Opis wykonania

Polecam wypróbować we własnej zdrowej kuchni pysznie kruchutkie czekoladowe muffinki nafaszerowane mnóstwem orzechów.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W kolejnym pojemniku łączymy mokre składniki: jajka, mleko i olej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pół tabliczki czekolady gorzkiej lub kto woli i może mlecznej. W blenderze miksujemy orzechy ( kombinacja dowolna: laskowe, włoskie, nerkowce). Łączymy składniki suche z mokrymi mieszając delikatnie łyżką, powoli dodajemy rozpuszczoną i czekoladę i na koniec dokładamy posiekane orzechy. Przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papilotkami formy do muffin. Pieczemy w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 20-25 min. Muffiny super smakują samodzielnie, aczkolwiek można je dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą lub udekorować kremem dla tych na diecie ( z kaszy jaglanej) lub dla reszty z bitej śmietany z mascarpone. Polecam i życzę smacznego.