Bezglutenowe pyszne czekoladowe muffiny z orzechami
4 porcje
Średnie
Składniki
Bezglutenowe pyszne czekoladowe muffiny z orzechami
Bezglutenowe pyszne czekoladowe muffiny z orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W kolejnym pojemniku łączymy mokre składniki: jajka, mleko i olej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pół tabliczki czekolady gorzkiej (może być też mleczna).
W blenderze miksujemy orzechy (kombinacja dowolna: laskowe, włoskie, nerkowce). Łączymy składniki suche z mokrymi, mieszając delikatnie łyżką, powoli dodajemy rozpuszczoną oraz czekoladę i na koniec dokładamy posiekane orzechy. Przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papilotkami formy do muffin.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 20-25 min. Muffiny super smakują same, aczkolwiek można je dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą lub udekorować kremem z bitej śmietany z mascarpone.
Komentarze