Biały chleb na serwatce
4 porcje
Średnie
Składniki
Biały chleb na serwatce
Biały chleb na serwatce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagrzej serwatkę do około 40st.C. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche składniki: cukier, sól i drożdże, wymieszaj je łyżką. Dodaj serwatkę, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Zagnieć ciasto kilka minut i pozostaw na kolejne 5 minut. Dodaj olej i wyrób bardzo dobrze ostatni raz. Pozostaw w misce na około 1 godzinę do fermentacji, ale gdy ciasto nieco podrośnie po ok. 30 min oprósz mąką i przebij je - odgazuj. Po godzinie wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozpłaszcz mniej więcej w kwadrat. Zwiń w rulon lekko ściskając. Przełóż do wysmarowanej masłem foremki. Pozostaw do końcowego rozrostu na około godzinę w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do około 200st.C (dół + termoobieg). Wierzch ciasta posmaruj roztworem pół na pół woda z serwatką, połóż wzorzystą serwetę i za pomocą małego sitka oprósz ciasto mąką. Delikatnie odklej serwetę i włóż ciasto do pieca. Piecz około 30-35 minut. Wyłącz piekarnik, wyjmij chleb z foremki, przełóż na kratkę i wstaw go z powrotem do uchylonego piekarnika, aby studził się powoli.
Komentarze