Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeden z prostszych do wykonania domowych wypieków. Jest smaczny zarówno zaraz po upieczeniu jak i na drugi -trzeci dzień.

Składniki

210 g Mąka pszenna uniwersalna typ 550
210 g Mąka pszenna chlebowa typ 750
270 g Serwatka
15 g Olej roślinny
20 g Cukier
8 g Sól
6 g Suche drożdże

Opis wykonania

Zagrzej serwatkę do około 40st.C. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche składniki: cukier, sól i drożdże, wymieszaj je łyżką. Dodaj serwatkę, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Zagnieć ciasto kilka minut i pozostaw na kolejne 5 minut. Dodaj olej i wyrób bardzo dobrze ostatni raz. Pozostaw w misce na około 1 godzinę do fermentacji, ale gdy ciasto nieco podrośnie po ok. 30 min oprósz mąką i przebij je - odgazuj. Po godzinie wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozpłaszcz mniej więcej w kwadrat. Zwiń w rulon lekko ściskając. Przełóż do wysmarowanej masłem foremki. Pozostaw do końcowego rozrostu na około godzinę w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do około 200st.C (dół + termoobieg). Wierzch ciasta posmaruj roztworem pół na pół woda z serwatką, połóż wzorzystą serwetę i za pomocą małego sitka oprósz ciasto mąką. Delikatnie odklej serwetę i włóż ciasto do pieca. Piecz około 30-35 minut. Wyłącz piekarnik, wyjmij chleb z foremki, przełóż na kratkę i wstaw go z powrotem do uchylonego piekarnika, aby studził się powoli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych