Brownie z truskawkami
9 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Brownie z truskawkami
Brownie z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (około 20×20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem.
W rondelku rozpuść czekoladę i masło na niskim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Odstaw do ostygnięcia.
W misce robota ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj ostudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj składniki na jednolitą masę, nie mieszaj zbyt długo. Dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
Przelej ciasto do przygotowanej formy, wygładź wierzch. Piecz brownie z truskawkami w rozgrzanym piekarniku przez około 25–30 minut. Sprawdź, czy jest gotowe, wbijając w środek patyczek – powinien wychodzić lekko wilgotny, ale nie surowy.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie.
Komentarze