Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Czekoladowe brownie z dodatkiem soczystych, słodkich truskawek to połączenie, które zachwyci Cię smakiem. Przygotowanie tego ciasta jest prostsze, niż myślisz! Poznaj przepis na wyborne brownie z truskawkami.

Składniki

200 g czekolady gorzkiej
200 g masła
150 g cukru
3 szt. jajek
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
150 g truskawek, pokrojonych na połówki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
431.4 kcal
Tłuszcz
24.5 g
Węglowodany
38.6 g
Błonnik
6.4 g
Białko
3.5 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (około 20×20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem.

W rondelku rozpuść czekoladę i masło na niskim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Odstaw do ostygnięcia.

W misce robota ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj ostudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj składniki na jednolitą masę, nie mieszaj zbyt długo. Dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj je z ciastem.

Przelej ciasto do przygotowanej formy, wygładź wierzch. Piecz brownie z truskawkami w rozgrzanym piekarniku przez około 25–30 minut. Sprawdź, czy jest gotowe, wbijając w środek patyczek – powinien wychodzić lekko wilgotny, ale nie surowy.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.

Bosh Logo
Bosh

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super pomysł z truskawkami, idealne urozmaicenie klasycznego ciasta czekoladowego.
Radosław
Można wykorzystać dowolne owoce. U mnie maliny