Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowe, maślane bułeczki. Przepisy kulinarne są bogate w różnego rodzaju wypieki, ale bułeczki maślane to dopiero odkrycie!. Na śniadanie i deser :)

Składniki

Bułeczki:
600 g mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 całe jajko
2 żółtka
70 g roztopionego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Kruszonka:
50 g mąki
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Opis wykonania

Puszyste, maślane bułeczki, posypane kruszonką to idealna propozycja na słodki deser.

Opis przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.
  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
  4. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.
  6. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.
  7. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
  8. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Cudownie smakuje jeszcze ciepła, smaruje wtedy masełkiem :)
Radosław
Super alternatywa dla domowych wypieków
Radosław
Bułeczki wyszły smaczne i delikatne
Aleksandra J
Bardzo dobre bułeczki ☺️
Ewusia1222
Zamiast bułeczek zrobiłam pyszny placek- polecam