Bułeczki maślane z kruszonką
4 porcje
60 min
Średnie
Domowe, maślane bułeczki. Przepisy kulinarne są bogate w różnego rodzaju wypieki, ale bułeczki maślane to dopiero odkrycie!. Na śniadanie i deser :)
Składniki
Bułeczki:
600 g mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 całe jajko
2 żółtka
70 g roztopionego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
50 g mąki
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)
Bułeczki maślane z kruszonką
Bułeczki maślane z kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Puszyste, maślane bułeczki, posypane kruszonką to idealna propozycja na słodki deser.
Opis przygotowania:
- Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.
- W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
- Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
- Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
TIP TECHNICZNY
- Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Komentarze