Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułeczki maślane z kruszonką

Opis wykonania

Domowe, maślane bułeczki. Przepisy kulinarne są bogate w różnego rodzaju wypieki, ale bułeczki maślane to dopiero odkrycie!. Na śniadanie i deser :)

Puszyste, maślane bułeczki, posypane kruszonką to idealna propozycja na słodki deser.



Opis przygotowania:



  1. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.

  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  4. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  5. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.

  6. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

  7. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

  8. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

TIP TECHNICZNY



  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.