Bułeczki orkiszowe z czarnuszką i ostrą papryką
4 porcje
Średnie
Chrupiące, kruche bułeczki z aromatyczną, pikantną nutą.
Składniki
450 g mąka orkiszowa
5 g drożdze suszone
0,3 l przegotowana woda
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka miód
1 łyżka czrnuszka
1 łyżka suszona ostra papryka
1 szt. jajko
1 łyżka masło
Bułeczki orkiszowe z czarnuszką i ostrą papryką
Bułeczki orkiszowe z czarnuszką i ostrą papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miski wsypujemy mąkę, oliwę i miód. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy w letniej wodzie drożdże, które dodajemy do miski. Wyrabiamy ciasto, aż będzie samo odchodziło od miski. Powstałą masę dzielimy na kilka części i formułujemy z niej bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ostrą papryką oraz czarnuszką. Bułeczki wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 35 min. Wyciągamy bułeczki z pieca, zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego! *Proporcje składników podane na 6-7 bułeczek.
Komentarze