Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bułeczki orkiszowe z czarnuszką i ostrą papryką

Bułeczki orkiszowe z czarnuszką i ostrą papryką
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiące, kruche bułeczki z aromatyczną, pikantną nutą.

Składniki

450 g mąka orkiszowa
5 g drożdze suszone
0,3 l przegotowana woda
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka miód
1 łyżka czrnuszka
1 łyżka suszona ostra papryka
1 szt. jajko
1 łyżka masło

Opis wykonania

Do miski wsypujemy mąkę, oliwę i miód. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy w letniej wodzie drożdże, które dodajemy do miski. Wyrabiamy ciasto, aż będzie samo odchodziło od miski. Powstałą masę dzielimy na kilka części i formułujemy z niej bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ostrą papryką oraz czarnuszką. Bułeczki wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 35 min. Wyciągamy bułeczki z pieca, zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego! *Proporcje składników podane na 6-7 bułeczek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych