Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułeczki orkiszowe z czarnuszką i ostrą papryką

Opis wykonania

Chrupiące, kruche bułeczki z aromatyczną, pikantną nutą.

Do miski wsypujemy mąkę, oliwę i miód. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy w letniej wodzie drożdże, które dodajemy do miski. Wyrabiamy ciasto, aż będzie samo odchodziło od miski. Powstałą masę dzielimy na kilka części i formułujemy z niej bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ostrą papryką oraz czarnuszką. Bułeczki wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 35 min. Wyciągamy bułeczki z pieca, zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego! *Proporcje składników podane na 6-7 bułeczek.