Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami.

Składniki

50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
500 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
40 ml oleju rzepakowego
1 szt. żółtko
60 g sezamu

Opis wykonania

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułeczki układamy na blasze podsypaną mąką. Na każdej bułeczce nacinamy krzyżyk i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego :)


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych