Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Buraczane naleśniki z soczewicą i pieczarkami

Buraczane naleśniki z soczewicą i pieczarkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sycąca alternatywa dla mięsnego obiadu.

Składniki

1 szt. średniej wielkości burak (ugotowany lub upieczony)
1 szklanka mleko (dowolne)
3/4 szklanka woda gazowana
1 szt. jajko
1 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista
3 łyżka olej
1 szklanka soczewica zielona
500 g pieczarki (można dodać też boczniaki)
1 szt. mała cebula
ząbki czosnku
1 szt. papryczka chilli (lub płatki chilli)
2 łyżka sok z cytryny
3 łyżka oliwa z oliwek
garść posiekanej natki pietruszki

Opis wykonania

Naleśniki: buraka blendujemy z wodą gazowaną, w misce mieszamy mąkę, mleko, jajko i olej. Doprawiamy solą. Dodajemy zblendowanego buraka i mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto powinno odpocząć około 30 min. Smażymy jak tradycyjne naleśniki na patelni posmarowanej olejem (smażą się nieco dłużej niż tradycyjne naleśniki).

Soczewica z pieczarkami: Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko podsmażamy do uzyskania złotego koloru, dodajemy czosnek i chilli i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnie wrzucamy pieczarki, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko razem. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i skrapiamy oliwą, wszystko mieszamy. Naleśniki faszerujemy przygotowaną soczewicą i podajemy z ulubioną sałatką lub surówką. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych