Buraczane naleśniki z soczewicą i pieczarkami

4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Buraczane naleśniki z soczewicą i pieczarkami
Buraczane naleśniki z soczewicą i pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Naleśniki: buraka blendujemy z wodą gazowaną, w misce mieszamy mąkę, mleko, jajko i olej. Doprawiamy solą. Dodajemy zblendowanego buraka i mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto powinno odpocząć około 30 min. Smażymy jak tradycyjne naleśniki na patelni posmarowanej olejem (smażą się nieco dłużej niż tradycyjne naleśniki).
Soczewica z pieczarkami: Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko podsmażamy do uzyskania złotego koloru, dodajemy czosnek i chilli i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnie wrzucamy pieczarki, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko razem. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i skrapiamy oliwą, wszystko mieszamy. Naleśniki faszerujemy przygotowaną soczewicą i podajemy z ulubioną sałatką lub surówką. Smacznego!
Komentarze