Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Burgery buraczane z kozim serem Miłosza Zaremby

Burgery buraczane z kozim serem Miłosza Zaremby
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nowoczesne, street foodowe danie w wersji wegetariańskiej.

Składniki

4 szt. Bułka owsiana
4 szt. Burak gotowany
3 szt. Ziemniaki
50 ml Olej kokosowy
1 garść Świeża pietruszka
125 g Jogurt kozi
1 garść Pestki dyni
1 szt. Czerwona cebula
2 szt. Pomidor
1 szt. Sałata lodowa
1 szt. Rukola
100 g Ser kozi
6 szt. Pieprz kolorowy
1 szczypta Sól himalajska
250 g Płatki owsiane

Opis wykonania

  1. Buraki umyj, nie obieraj, zalej wodą, gotuj od 30 do 60 min zależnie od wielkości, bez żadnych przypraw. To samo zrób z ziemniakami.
  2. Kiedy już się ugotują, wystygną, obierz je ze skórki i przepuść przez maszynę bądź zetrzyj na tarce z niewielkimi otworami.
  3. Odsącz soki, które warzywa puszczą.
  4. Pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki owsiane zblenduj.
  5. Wymieszaj zblendowane składniki z burakami i ziemniakami,  dodaj przyprawy i uformuj kotleciki. Usmaż na oleju kokosowym.
  6. Bułki owsiane przekrój na pół, pomiędzy połówki włóż kotleciki buraczane.
  7. Pokrój pomidory i cebulę, warzywa ułóż na kotlecie, posmaruj ekologicznym chrzanem, udekoruj zieleniną.

Gotowe!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babylington
Wszystkim smakowały. Pychota.