Burgery buraczane z kozim serem Miłosza Zaremby
4 porcje
Łatwe
Nowoczesne, street foodowe danie w wersji wegetariańskiej.
Składniki
4 szt. Bułka owsiana
4 szt. Burak gotowany
3 szt. Ziemniaki
50 ml Olej kokosowy
1 garść Świeża pietruszka
125 g Jogurt kozi
1 garść Pestki dyni
1 szt. Czerwona cebula
2 szt. Pomidor
1 szt. Sałata lodowa
1 szt. Rukola
100 g Ser kozi
6 szt. Pieprz kolorowy
1 szczypta Sól himalajska
250 g Płatki owsiane
Burgery buraczane z kozim serem Miłosza Zaremby
Burgery buraczane z kozim serem Miłosza Zaremby
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Buraki umyj, nie obieraj, zalej wodą, gotuj od 30 do 60 min zależnie od wielkości, bez żadnych przypraw. To samo zrób z ziemniakami.
- Kiedy już się ugotują, wystygną, obierz je ze skórki i przepuść przez maszynę bądź zetrzyj na tarce z niewielkimi otworami.
- Odsącz soki, które warzywa puszczą.
- Pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki owsiane zblenduj.
- Wymieszaj zblendowane składniki z burakami i ziemniakami, dodaj przyprawy i uformuj kotleciki. Usmaż na oleju kokosowym.
- Bułki owsiane przekrój na pół, pomiędzy połówki włóż kotleciki buraczane.
- Pokrój pomidory i cebulę, warzywa ułóż na kotlecie, posmaruj ekologicznym chrzanem, udekoruj zieleniną.
Gotowe!
Komentarze