Cacio e Pepe
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Cacio e Pepe
Cacio e Pepe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sposób przyrządzenia: Wstaw wodę na makaron. Do wrzącej wody wrzuć spaghetti. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Pieprz zmiel grubo młynkiem lub rozdrobnij w moździerzu. Ok 2 minut przed końcem gotowania makaronu na suchej patelni podgrzej mocno pieprz. Z garnka z makaronem odlej szklankę wody, po czym większą jej częścią zalej pieprz na patelni. Pozwól wodzie zredukować się mniej więcej do połowy objętości po czym ściągnij patelnię z gazu. Odlej makaron. daj mu odpocząć i przestygnąć jakieś 30 sekund. Do wody z pieprzem wsyp starty ser (zostaw odrobinę do wykończenia dania). Pamiętaj, że patelnia nie może być za gorąca, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka z sera wytrąci się białko i zrobią się kluchy. Mieszaj, mieszaj, mieszaj. Po uzyskaniu odpowiedniej, kremowej konsystencji dołóż do sosu makaron i dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerz, posyp resztą sera i grubo zmielonym pieprzem.
Komentarze