Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Potrzebujesz tylko 3 składników (i odrobiny umiejętności) aby poczuć się jak w prawdziwej trattorii :)

Składniki

160 g Makaron Spaghetti
100 g Ser Pecorino D.O.P.
1 łyżeczka Pieprz w ziarnach

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
478 kcal
Tłuszcz
17.6 g
Węglowodany
55 g
Błonnik
25 g
Białko
5.2 g
Sól
2.4 g

Opis wykonania

Sposób przyrządzenia: Wstaw wodę na makaron. Do wrzącej wody wrzuć spaghetti. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Pieprz zmiel grubo młynkiem lub rozdrobnij w moździerzu. Ok 2 minut przed końcem gotowania makaronu na suchej patelni podgrzej mocno pieprz. Z garnka z makaronem odlej szklankę wody, po czym większą jej częścią zalej pieprz na patelni. Pozwól wodzie zredukować się mniej więcej do połowy objętości po czym ściągnij patelnię z gazu. Odlej makaron. daj mu odpocząć i przestygnąć jakieś 30 sekund. Do wody z pieprzem wsyp starty ser (zostaw odrobinę do wykończenia dania). Pamiętaj, że patelnia nie może być za gorąca, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka z sera wytrąci się białko i zrobią się kluchy. Mieszaj, mieszaj, mieszaj. Po uzyskaniu odpowiedniej, kremowej konsystencji dołóż do sosu makaron i dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerz, posyp resztą sera i grubo zmielonym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych