Calzone
![Calzone](https://akademiasmaku.pl/storage/4851/conversions/calzone-1914-single.webp)
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Calzone
Calzone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8723/conversions/s27046Temtjiom-thumb.webp)
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Gdy będzie się nagrzewał rozpuść drożdże z cukrem i wodą. Odstaw na około 10 minut, by drożdże się uaktywniły.
Zaczyn przełóż do miski, dodaj mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8724/conversions/iSXREfweRjisin-thumb.webp)
W tym czasie przygotuj składniki na farsz. Kukurydzę odsącz z zalewy, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, oliwki w plastry lub ćwiartki, a wędlinę na dowolne kawałki. Wszystko wymieszaj w osobnej misce.
Porada
Sposób na perfekcyjnie wyrobione ciasto? Robot kuchenny MUM marki Bosch spełni Twoje oczekiwania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8725/conversions/LACubdHsSxKJE5-thumb.webp)
Ciasto podziel na dwie części i z każdą rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Połowę placka posmaruj przecierem (zostaw ok. 1 cm odstępu od brzegu), następnie ułóż ¼ sera, potem farsz i na koniec posyp go przyprawami oraz kolejną porcją sera.
Placek złóż na pół, a brzegi mocno dociskając zawijaj do środka tworząc brzeg w spiralę. Piecz w piekarniku ok 15 minut.
Komentarze