Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Calzone

Opis wykonania

Znudziła Ci się ciągle ta sama pizza? Spróbuj przygotować calzone. Delikatne i puszyste ciasto otaczające ciepły i rozpływający się środek pobudzi kubki smakowe każdego, nie tylko miłośników kuchni włoskiej. Calzone to po prostu pizza, tylko w innym ciekawym wydaniu. Ma kształt pieroga, który powstaje poprzez złożenie na pół ciasta na pizzę. Bazą dania jest oczywiście sos i pomidorowy i ser, ale dodatki zależą od Twojej wyobraźni – świetnie sprawdzą się pomidory, papryka, szynka, kurczak, salami. To bardzo uniwersalne danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne, przekąska na imprezę lub drugie śniadanie do zabrania na wynos.

Calzone - krok 1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Gdy będzie się nagrzewał rozpuść drożdże z cukrem i wodą. Odstaw na około 10 minut, by drożdże się uaktywniły.

Zaczyn przełóż do miski, dodaj mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut.

Calzone - krok 2

W tym czasie przygotuj składniki na farsz. Kukurydzę odsącz z zalewy, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, oliwki w plastry lub ćwiartki, a wędlinę na dowolne kawałki. Wszystko wymieszaj w osobnej misce.

Calzone - krok 3

Ciasto podziel na dwie części i z każdą rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Połowę placka posmaruj przecierem (zostaw ok. 1 cm odstępu od brzegu), następnie ułóż ¼ sera, potem farsz i na koniec posyp go przyprawami oraz kolejną porcją sera.

Placek złóż na pół, a brzegi mocno dociskając zawijaj do środka tworząc brzeg w spiralę. Piecz w piekarniku ok 15 minut.

Bosch do kuchni