Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Calzone

Calzone

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 2 osób

Calzone to po prostu pizza, tylko w innym ciekawym wydaniu.

Znudziła Ci się ciągle ta sama pizza? Spróbuj przygotować calzone. Delikatne i puszyste ciasto otaczające ciepły i rozpływający się środek pobudzi kubki smakowe każdego, nie tylko miłośników kuchni włoskiej.



Opis wykonania



Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Gdy będzie się nagrzewał rozpuść drożdże z cukrem i wodą. Odstaw na około 10 minut, by drożdże się uaktywniły. Zaczyn przełóż do miski, dodaj mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotuj składniki na farsz. Kukurydzę odsącz z zalewy, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, oliwki w plastry lub ćwiartki, a wędlinę na dowolne kawałki. Wszystko wymieszaj w osobnej misce. Ciasto podziel na dwie części i z każdą rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Połowę placka posmaruj przecierem (zostaw ok. 1 cm odstępu od brzegu), następnie ułóż ¼ sera, potem farsz i na koniec posyp go przyprawami oraz kolejną porcją sera. Placek złóż na pół, a brzegi mocno dociskając zawijaj do środka tworząc brzeg w spiralę. Piecz w piekarniku ok 15 minut.



TIP



Calzone doskonale smakuje z sałatką z rukoli i pomidorów koktajlowych.



Ciasto drożdżowe z powodzeniem możesz zamienić również na to do przygotowywania na patelni.


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…