Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Znudziła Ci się ciągle ta sama pizza? Spróbuj przygotować calzone. Delikatne i puszyste ciasto otaczające ciepły i rozpływający się środek pobudzi kubki smakowe każdego, nie tylko miłośników kuchni włoskiej. Calzone to po prostu pizza, tylko w innym ciekawym wydaniu. Ma kształt pieroga, który powstaje poprzez złożenie na pół ciasta na pizzę. Bazą dania jest oczywiście sos i pomidorowy i ser, ale dodatki zależą od Twojej wyobraźni – świetnie sprawdzą się pomidory, papryka, szynka, kurczak, salami. To bardzo uniwersalne danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne, przekąska na imprezę lub drugie śniadanie do zabrania na wynos.

Składniki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
200 g pieczarek
100 g tartej mozzarelli
Kilka plasterków chudej szynki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej cebuli
1 garść czarnych oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
Pieprz, sól

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Gdy będzie się nagrzewał rozpuść drożdże z cukrem i wodą. Odstaw na około 10 minut, by drożdże się uaktywniły.

Zaczyn przełóż do miski, dodaj mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut.

W tym czasie przygotuj składniki na farsz. Kukurydzę odsącz z zalewy, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, oliwki w plastry lub ćwiartki, a wędlinę na dowolne kawałki. Wszystko wymieszaj w osobnej misce.

Porada

Calzone doskonale smakuje z sałatką z rukoli i pomidorów koktajlowych.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto podziel na dwie części i z każdą rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Połowę placka posmaruj przecierem (zostaw ok. 1 cm odstępu od brzegu), następnie ułóż ¼ sera, potem farsz i na koniec posyp go przyprawami oraz kolejną porcją sera.

Placek złóż na pół, a brzegi mocno dociskając zawijaj do środka tworząc brzeg w spiralę. Piecz w piekarniku ok 15 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Eksplozja smaku ❤️ uwielbiam tak zwaną "zamknięta" pizze 😁zamieniłam ciasto plackami pszennymi 😉
Sylwucha
Dla mnie drugi w kolejności przepis na calzone tuż po tym ze szpinakiem.