Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Znudziła Ci się ciągle ta sama pizza? Spróbuj przygotować calzone. Delikatne i puszyste ciasto otaczające ciepły i rozpływający się środek pobudzi kubki smakowe każdego, nie tylko miłośników kuchni włoskiej. Calzone to po prostu pizza, tylko w innym ciekawym wydaniu. Ma kształt pieroga, który powstaje poprzez złożenie na pół ciasta na pizzę. Bazą dania jest oczywiście sos i pomidorowy i ser, ale dodatki zależą od Twojej wyobraźni – świetnie sprawdzą się pomidory, papryka, szynka, kurczak, salami. To bardzo uniwersalne danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne, przekąska na imprezę lub drugie śniadanie do zabrania na wynos.

Składniki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
200 g pieczarek
100 g tartej mozzarelli
Kilka plasterków chudej szynki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej cebuli
1 garść czarnych oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
Pieprz, sól

Opis wykonania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Gdy będzie się nagrzewał rozpuść drożdże z cukrem i wodą. Odstaw na około 10 minut, by drożdże się uaktywniły.

Zaczyn przełóż do miski, dodaj mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut.

2

W tym czasie przygotuj składniki na farsz. Kukurydzę odsącz z zalewy, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w kostkę, oliwki w plastry lub ćwiartki, a wędlinę na dowolne kawałki. Wszystko wymieszaj w osobnej misce.

Porada

Ciasto drożdżowe z powodzeniem możesz zamienić również na to do przygotowywania na patelni.



Bosh Logo
Bosh
3

Ciasto podziel na dwie części i z każdą rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Połowę placka posmaruj przecierem (zostaw ok. 1 cm odstępu od brzegu), następnie ułóż ¼ sera, potem farsz i na koniec posyp go przyprawami oraz kolejną porcją sera.

Placek złóż na pół, a brzegi mocno dociskając zawijaj do środka tworząc brzeg w spiralę. Piecz w piekarniku ok 15 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Eksplozja smaku ❤️ uwielbiam tak zwaną "zamknięta" pizze 😁zamieniłam ciasto plackami pszennymi 😉
Sylwucha
Dla mnie drugi w kolejności przepis na calzone tuż po tym ze szpinakiem.
Radosław
Bardzo smaczny farsz. Przepis na ciasto bardzo dobry. Polecam aby spróbować
Dariaa509
Świetny przepis będę często do niego wracała. Calzonki wyszły wyśmienite.
Maria Izabela
Pyszne calzone, troszkę w smaku jak pizza