Caponata
4 porcje
55 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Caponata
Caponata
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażan pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym.
W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Seler umyj i pokrój na plasterki. Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana także pokrój w kostkę.
Na płycie grzewczej rozgrzej dużą patelnię, dodaj oliwę z oliwek i smaż bakłażana przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadał. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, seler, papryki i duś ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Dodaj oliwki i kapary odsączone z zalewy oraz podsmażonego bakłażana. Dopraw jeszcze do smaku i wymieszaj.
Komentarze