Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Caponata to tradycyjny sycylijski gulasz. Głównym składnikiem jest bakłażan, do którego dodaje się inne warzywa - pomidory, paprykę, seler naciowy, cebulę, oliwki, kapary. To danie to włoska klasyka w najlepszym wydaniu!

Składniki

1 bakłażan
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 kolorowe papryki
1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych
1 łyżka kaparów
½ szklanki zielonych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Opis wykonania

Bakłażan pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym.

W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Seler umyj i pokrój na plasterki. Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Bakłażana także pokrój w kostkę.

Na płycie grzewczej rozgrzej dużą patelnię, dodaj oliwę z oliwek i smaż bakłażana przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadał. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.

Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, seler, papryki i duś ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną.

Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem kolejne 5 minut.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Dodaj oliwki i kapary odsączone z zalewy oraz podsmażonego bakłażana. Dopraw jeszcze do smaku i wymieszaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych