Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Surowa wołowina, jako prawdziwy przysmak, spotykana jest pod różnymi postaciami w kuchniach całego świata. Jedną z bardziej wykwintnych form jej podania jest delikatne carpaccio, przygotowywane z doskonałej polędwicy wołowej. Zobacz, jak je przyrządzić by zachwycało smakiem!

Składniki

200 g polędwicy wołowej
2 łyżka oliwy z oliwek
kilka plaster parmezanu, startych obieraczką do warzyw
1 garść rukoli
1/2 szt. cytryny
do smaku świeżo zmielonego czarnego pieprzu
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
239 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
0.4 g
Błonnik
23.6 g
Białko
0.2 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Przed krojeniem włóż polędwicę na 20–30 minut do zamrażarki, będzie to pomocne w pokrojeniu mięsa. Obieraczką do warzyw zetnij plastry parmezanu.

Krok 2

Polędwicę wyjętą z zamrażarki pokrój w cienkie plastry, ułóż na talerzu. Na środku mięsa ułóż garść rukoli, całość skrop oliwą, sokiem z cytryny, posyp płatkami soli i świeżym pieprzem. Górę rukoli udekoruj płatkami parmezanu.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podanie:

Carpaccio najlepiej smakuje schłodzone, dlatego podawaj je od razu. W wersji wegetariańskiej możesz je przygotować np. z buraków.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Pyszne ! Mini Włochy na talerzu :D
Marta
Bardzo dobre, super smakuje z chrupiącą bagietką.
fiziowaaa
Ja dodałam jeszcze karczochy do podbicia smaku- polecam :D