Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Surowa wołowina, jako prawdziwy przysmak, spotykana jest pod różnymi postaciami w kuchniach całego świata. Jedną z bardziej wykwintnych form jej podania jest delikatne carpaccio, przygotowywane z doskonałej polędwicy wołowej. Zobacz, jak je przyrządzić by zachwycało smakiem!

Składniki

200 g polędwicy wołowej
2 łyżka oliwy z oliwek
kilka plaster parmezanu, startych obieraczką do warzyw
1 garść rukoli
1/2 szt. cytryny
do smaku świeżo zmielonego czarnego pieprzu
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
239 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
0.4 g
Błonnik
23.6 g
Białko
0.2 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Przygotowanie:

Przed krojeniem włóż polędwicę na 20–30 minut do zamrażarki, będzie to pomocne w pokrojeniu mięsa. Obieraczką do warzyw zetnij plastry parmezanu.

Polędwicę wyjętą z zamrażarki pokrój w cienkie plastry, ułóż na talerzu. Na środku mięsa ułóż garść rukoli, całość skrop oliwą, sokiem z cytryny, posyp płatkami soli i świeżym pieprzem. Górę rukoli udekoruj płatkami parmezanu.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Podanie:

Carpaccio najlepiej smakuje schłodzone, dlatego podawaj je od razu. W wersji wegetariańskiej możesz je przygotować np. z buraków.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Pyszne ! Mini Włochy na talerzu :D
Marta
Bardzo dobre, super smakuje z chrupiącą bagietką.