


Surowa wołowina, jako prawdziwy przysmak, spotykana jest pod różnymi postaciami w kuchniach całego świata. Jedną z bardziej wykwintnych form jej podania jest delikatne carpaccio, przygotowywane z doskonałej polędwicy wołowej. Zobacz, jak je przyrządzić by zachwycało smakiem!
Przygotowanie:
Przed krojeniem włóż polędwicę na 20–30 minut do zamrażarki, będzie to pomocne w pokrojeniu mięsa. Obieraczką do warzyw zetnij plastry parmezanu.
Polędwicę wyjętą z zamrażarki pokrój w cienkie plastry, ułóż na talerzu. Na środku mięsa ułóż garść rukoli, całość skrop oliwą, sokiem z cytryny, posyp płatkami soli i świeżym pieprzem. Górę rukoli udekoruj płatkami parmezanu.
Podanie:
Carpaccio najlepiej smakuje schłodzone, dlatego podawaj je od razu. W wersji wegetariańskiej możesz je przygotować np. z buraków.