Drożdżówki z serem i malinami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Drożdżówki idealne ne weekendowe słodkie śniadanie.
Składniki
400 g mąka
30 g drożdze
2 szt. jajka
3 łyżka cukier
200 ml mleko
50 g roztopione masło
250 g serek śmietankowy
2 łyżka cukier waniliowy
100 g maliny (mogą być mrożone)
1 szczypta sól
Drożdżówki z serem i malinami
Drożdżówki z serem i malinami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z połowy mleka, drożdzy i łyżki cukru przygotować rozczyn. Mąkę połączyć z cukrem i szczyptą soli.Dodać rozczyn, następnie resztę mleka z rozbełtanymi jajkami i na koniec masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować maliny, serek śmietankowy i cukier waniliowy. Serek mieszamy z cukrem.
1/3 wyrośniętego ciasta rozwałkować i wyłozyć tym ciastem oprószona mąką formę. Pozostałe ciasto również rozwałkować. Posmarować masą serową, na ser wyłozyć maliny. Następnie ciasto zwinąć w rulon i kroić w ok. 2 cm ślimaki. Ślimaki układać w ok. 1 cm odstępach na uprzednio rozwałkowanym cieście, dzięki temu nadzienie nie wycieknie z naszych drożdżówek.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec drożdżówki ok. 25 min. aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
Komentarze