Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Drożdżówki z serem i malinami

Drożdżówki z serem i malinami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Drożdżówki idealne ne weekendowe słodkie śniadanie.

Składniki

400 g mąka
30 g drożdze
2 szt. jajka
3 łyżka cukier
200 ml mleko
50 g roztopione masło
250 g serek śmietankowy
2 łyżka cukier waniliowy
100 g maliny (mogą być mrożone)
1 szczypta sól

Opis wykonania

Z połowy mleka, drożdzy i łyżki cukru przygotować rozczyn. Mąkę połączyć z cukrem i szczyptą soli.Dodać rozczyn, następnie resztę mleka z rozbełtanymi jajkami i na koniec masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować maliny, serek śmietankowy i cukier waniliowy. Serek mieszamy z cukrem. 1/3 wyrośniętego ciasta rozwałkować i wyłozyć tym ciastem oprószona mąką formę. Pozostałe ciasto również rozwałkować. Posmarować masą serową, na ser wyłozyć maliny. Następnie ciasto zwinąć w rulon i kroić w ok. 2 cm ślimaki. Ślimaki układać w ok. 1 cm odstępach na uprzednio rozwałkowanym cieście, dzięki temu nadzienie nie wycieknie z naszych drożdżówek. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec drożdżówki ok. 25 min. aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Takie śniadania to mogę jeść codziennie :)
Aleksandra Pępek
Ja zastąpiłam maliny jeżynami . Ciasto pychota, lekkie puszyste.