Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżówki z serem i malinami

Opis wykonania

Drożdżówki idealne ne weekendowe słodkie śniadanie.

Z połowy mleka, drożdzy i łyżki cukru przygotować rozczyn. Mąkę połączyć z cukrem i szczyptą soli.Dodać rozczyn, następnie resztę mleka z rozbełtanymi jajkami i na koniec masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować maliny, serek śmietankowy i cukier waniliowy. Serek mieszamy z cukrem.
1/3 wyrośniętego ciasta rozwałkować i wyłozyć tym ciastem oprószona mąką formę. Pozostałe ciasto również rozwałkować. Posmarować masą serową, na ser wyłozyć maliny. Następnie ciasto zwinąć w rulon i kroić w ok. 2 cm ślimaki. Ślimaki układać w ok. 1 cm odstępach na uprzednio rozwałkowanym cieście, dzięki temu nadzienie nie wycieknie z naszych drożdżówek.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec drożdżówki ok. 25 min. aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!!