Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron z kurczakiem i gruszką po chińsku

Opis wykonania

Słodko-ostry obiad inspirowany chińską kuchnią.

Danie obiadowe dla miłośników kuchni orientalnej. Azjatyckie przyprawy nadają całości wyrazu i charakteru, który delikatnie oswaja słodycz gruszki.

Opis przygotowania:

  1. Makaron gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie odsącz na sitku i wymieszaj z 1 łyżką oleju roślinnego.
  2. Kurczaka, paprykę i marchew pokrój w paseczki. Selera i dymkę posiekaj jak najdrobniej. Gruszkę pokrój w plastry lub słupki. Kurczaka dodatkowo marynuj w sosie teriyaki przez co najmniej 5 minut.
  3. Rozgrzej patelnię lub wok. Obsmażaj kawałki kurczaka, a gdy zaczną się rumienić dodaj selera, paprykę i marchew. Całość smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj gruszkę i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
  4. Na patelnię dodaj przyprawy, czosnek, ostrą papryczkę oraz sos sojowy. Po chwili dodaj odsączony makaron, a całość smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
  5. Danie podawaj posypane sezamem oraz posiekaną dymką.

TIP DIETETYCZNY

  • Zamiast gruszki można wykorzystać pomarańcze.
  • Sezam przed podaniem można lekko podprażyć. Można go wymienić na czarnuszkę lub orzeszki ziemne.
  • W daniu doskonale sprawdzi się także dodatek w postaci cukinii lub pieczarek