Słodko-ostry obiad inspirowany chińską kuchnią.
Danie obiadowe dla miłośników kuchni orientalnej. Azjatyckie przyprawy nadają całości wyrazu i charakteru, który delikatnie oswaja słodycz gruszki.
Opis przygotowania:
- Makaron gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie odsącz na sitku i wymieszaj z 1 łyżką oleju roślinnego.
- Kurczaka, paprykę i marchew pokrój w paseczki. Selera i dymkę posiekaj jak najdrobniej. Gruszkę pokrój w plastry lub słupki. Kurczaka dodatkowo marynuj w sosie teriyaki przez co najmniej 5 minut.
- Rozgrzej patelnię lub wok. Obsmażaj kawałki kurczaka, a gdy zaczną się rumienić dodaj selera, paprykę i marchew. Całość smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj gruszkę i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
- Na patelnię dodaj przyprawy, czosnek, ostrą papryczkę oraz sos sojowy. Po chwili dodaj odsączony makaron, a całość smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
- Danie podawaj posypane sezamem oraz posiekaną dymką.
TIP DIETETYCZNY
- Zamiast gruszki można wykorzystać pomarańcze.
- Sezam przed podaniem można lekko podprażyć. Można go wymienić na czarnuszkę lub orzeszki ziemne.
- W daniu doskonale sprawdzi się także dodatek w postaci cukinii lub pieczarek