Chipsy z marchewki
4 porcje
25 min
Łatwe
4.4 (Ilość ocen: 5)
Uwielbiam pieczone warzywa korzeniowe. Stanowią świetny dodatek do dań lub samodzielną przekąskę, tak jak chipsy z marchewki. Po upieczeniu marchewka staje się słodka. Pikanterii dodają jej przyprawy – imbir i ostra papryka.
Składniki
3 szt. - marchewek
0,25 szklanki - oliwy z oliwek
1 łyżeczka - ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki - imbiru
0,5 łyżeczki - słodkiej papryki
- sól do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
141 kcal
Tłuszcz
13.9 g
Węglowodany
3.3 g
Błonnik
0.6 g
Białko
2.3 g
Sól
1.7 g
Chipsy z marchewki
Chipsy z marchewki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Umieść w dużej misce.
Dodaj oliwę z oliwek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy pokryły chipsy.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut, aż chipsy się przyrumienią.
Komentarze