


Chlebek do odrywania w wersji pikantnej to świetna propozycja na każdą imprezę w gronie rodziny i przyjaciół.
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Dodaj wodę i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj olej i zagnieć jeszcze raz. Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przegnieć, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz delikatnie
Pozostaw przykryte na kilka minut, ponownie rozpłaszcz i rozwałkuj, uformuj kwadrat. Roztop masło i wymieszaj z pikantnymi przyprawami i czosnkiem. Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, obsyp częścią startego sera żółtego. Rozkrój na 3 pasy i połóż pasy jeden na drugim, następnie wykrawaj kwadraty i przekładaj do foremki.
Pozostaw do wyrastania przez około 30-45 minut, nagrzej piekarnik do 200 stopni Przed włożeniem do piekarnika delikatnie obsyp pozostałym startym żółtym serem.
Piecz około 30 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.