Chleb do odrywania - pikantny
![Chleb do odrywania - pikantny](https://akademiasmaku.pl/storage/3108/conversions/chleb-do-odrywania-pikantny-83-single.webp)
4 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Chleb do odrywania - pikantny
Chleb do odrywania - pikantny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8803/conversions/0soMdnAgiPfYHY-thumb.webp)
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Dodaj wodę i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj olej i zagnieć jeszcze raz. Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przegnieć, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz delikatnie
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8804/conversions/8vh9WB6T7H4Sad-thumb.webp)
Pozostaw przykryte na kilka minut, ponownie rozpłaszcz i rozwałkuj, uformuj kwadrat. Roztop masło i wymieszaj z pikantnymi przyprawami i czosnkiem. Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, obsyp częścią startego sera żółtego. Rozkrój na 3 pasy i połóż pasy jeden na drugim, następnie wykrawaj kwadraty i przekładaj do foremki.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8805/conversions/1FJiC5JRayRqoK-thumb.webp)
Pozostaw do wyrastania przez około 30-45 minut, nagrzej piekarnik do 200 stopni Przed włożeniem do piekarnika delikatnie obsyp pozostałym startym żółtym serem.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8806/conversions/VqGgt5qjZwe4PM-thumb.webp)
Piecz około 30 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Komentarze