Chleb do odrywania - pikantny
4 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Chleb do odrywania - pikantny
Chleb do odrywania - pikantny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Dodaj wodę i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj olej i zagnieć jeszcze raz. Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przegnieć, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz delikatnie
Pozostaw przykryte na kilka minut, ponownie rozpłaszcz i rozwałkuj, uformuj kwadrat. Roztop masło i wymieszaj z pikantnymi przyprawami i czosnkiem. Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, obsyp częścią startego sera żółtego. Rozkrój na 3 pasy i połóż pasy jeden na drugim, następnie wykrawaj kwadraty i przekładaj do foremki.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
Pozostaw do wyrastania przez około 30-45 minut, nagrzej piekarnik do 200 stopni Przed włożeniem do piekarnika delikatnie obsyp pozostałym startym żółtym serem.
Piecz około 30 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Komentarze