

Przepis dla zapracowanych na prosty chleb drożdżowy-chrupiąca skórka i wyjątkowy aromat zapieczonej kapusty, przypomina stare receptury.
Wymieszać składniki zaczynu i pozostawić do podwojenia objętości. Dodać: 100 g pszennej razowej 200 g mąki pszennej zwykłej 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Przygotować 2 spore liście kapusty. Wyrobić /uformować bochenek/ułożyć na liściach kapusty/naciąć głęboko/posmarować wodą/pozostawić na 1h/piec w 220⁰C-10 min./piec w 190⁰C-30 min. Dla podkreślenia rustykalnego charakteru wypieku polecam KONFITURĘ Z CEBULI: 500 g cebuli + 150 g cukru + 1/2 szklanki wina białego + łyżeczka soli + łyżka masła klarowanego Cebulę pokroić /podsmażać / przygotować karmel- kolor jasnego bursztynu/połączyć z cebulą/dodać sól, wino/zredukować