Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Chleb grzebyk na liściach kapusty z konfiturą cebulową

Chleb grzebyk na liściach kapusty z konfiturą cebulową
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis dla zapracowanych na prosty chleb drożdżowy-chrupiąca skórka i wyjątkowy aromat zapieczonej kapusty, przypomina stare receptury.

Składniki

1 szt. drożdże instant - do przygotowania zaczynu
150 ml ciepła woda- do przygotowania zaczynu
150 g mąka pszenna

Opis wykonania

Wymieszać składniki zaczynu i pozostawić do podwojenia objętości. Dodać: 100 g pszennej razowej 200 g mąki pszennej zwykłej 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Przygotować 2 spore liście kapusty. Wyrobić /uformować bochenek/ułożyć na liściach kapusty/naciąć głęboko/posmarować wodą/pozostawić na 1h/piec w 220⁰C-10 min./piec w 190⁰C-30 min. Dla podkreślenia rustykalnego charakteru wypieku polecam KONFITURĘ Z CEBULI: 500 g cebuli + 150 g cukru + 1/2 szklanki wina białego + łyżeczka soli + łyżka masła klarowanego Cebulę pokroić /podsmażać / przygotować karmel- kolor jasnego bursztynu/połączyć z cebulą/dodać sól, wino/zredukować
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych