Chleb grzebyk na liściach kapusty z konfiturą cebulową
4 porcje
Średnie
Przepis dla zapracowanych na prosty chleb drożdżowy-chrupiąca skórka i wyjątkowy aromat zapieczonej kapusty, przypomina stare receptury.
Składniki
1 szt. drożdże instant - do przygotowania zaczynu
150 ml ciepła woda- do przygotowania zaczynu
150 g mąka pszenna
Chleb grzebyk na liściach kapusty z konfiturą cebulową
Chleb grzebyk na liściach kapusty z konfiturą cebulową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszać składniki zaczynu i pozostawić do podwojenia objętości.
Dodać:
100 g pszennej razowej
200 g mąki pszennej zwykłej
100 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Przygotować 2 spore liście kapusty.
Wyrobić /uformować bochenek/ułożyć na liściach kapusty/naciąć głęboko/posmarować wodą/pozostawić na 1h/piec w 220⁰C-10 min./piec w 190⁰C-30 min.
Dla podkreślenia rustykalnego charakteru wypieku polecam KONFITURĘ Z CEBULI:
500 g cebuli + 150 g cukru + 1/2 szklanki wina białego + łyżeczka soli + łyżka masła klarowanego
Cebulę pokroić /podsmażać / przygotować karmel- kolor jasnego bursztynu/połączyć z cebulą/dodać sól, wino/zredukować
Komentarze