Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb domowy

Chleb domowy

Przepis na chleb domowy jest dziś niemal na wagę złota. Coraz więcej osób decyduje się bowiem na wypikanie chleba w domowym zaciszu. Nic dziwnego – prosty chleb domowy przywodzi...

Czytaj więcej
Chleb domowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Przepis na chleb domowy jest dziś niemal na wagę złota. Coraz więcej osób decyduje się bowiem na wypikanie chleba w domowym zaciszu. Nic dziwnego – prosty chleb domowy przywodzi na myśl smak błogiego dzieciństwa, roztaczając niepowtarzalny zapach w całym domu. Można zjadać go samego lub z dodatkiem masła.

Chleb domowy na zakwasie

By go upiec, potrzebny będzie oczywiście zakwas. Zakwas na chleb domowy przygotujemy z mąki żytniej lub razowej typu 2000 oraz wody. Do wyparzonego naczynia wsypujemy pół szklanki mąki i dodajemy pół szklanki wody – przegotowanej lub z filtra. Składniki mieszamy, najlepiej sparzoną, drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczką tak, by zapewnić zaczynowi dostęp powietrza. Miksturę odkładamy w ciepłe miejsce na dobę, a przez kolejnych ok. 5 dni dodajemy do niej znów po pół szklanki wody i mąki, mieszając. Następnie zakwas zakręcamy w słoiku i wstawiamy na kilka dni do lodówki.

Dzień przed pieczeniem chleba zakwas należy wyciągnąć, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy należy go „dokarmić”. Do przygotowania chleba, na dwa bochenki, potrzebne będzie ok. 300 gram zakwasu, kilogram mąki, ok. 2/3 litra wody, sól oraz opcjonalnie oliwa z oliwek i ulubione ziarna.